Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professorn om utsläppen från Kina: ”Vi kan lära oss av Trump”

Professor Johan Rockström.
Foto: OLLE SPORRONG
USA:s president Donald Trump.
Foto: PETE MAROVICH/ABACA/STELLA PICTURES

Den nya klimatrapporten från FN pekar ut Kina som den värsta miljöboven i världen.

Professor Johan Rockström vill se krafttag mot landet.

– Vi kan lära oss en hel del av Donald Trump, säger Rockström till Aftonbladet.

Fyra år har gått sedan världens länder skrev under Parisavtalet – men enligt den nya klimatrapporten från FN fortsätter utsläppen att öka. 

Kina, EU, USA och Indien står tillsammans för över 55 procent av all världens utsläpp det senaste decenniet. Värst av alla är Kina vars utsläpp har stegrats sedan millennieskiftet. 

För att kunna uppnå Parismålet om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader manar rapportförfattarna alla länder att trappa upp sitt klimatarbete. Bland de rekommenderade åtgärderna i rapporten återfinns:

EU måste göra mer för att fasa ut kolkraftverk.

Ett stopp för alla nya investeringar i kolkraft.

EU måste på sikt förbjuda försäljning av bilar och bussar med förbränningsmotorer.

Johan Rockström: ”Ta den här rapporten på yttersta allvar”

Johan Rockström, direktör vid klimatinstitutet i Potsdam, anser att politiker i EU ska lära av Donald Trumps strategi mot Kina och införa handelshinder.

– Alla kommer att påverkas om Kina fortsätter bygga kolkraft, det måste lösas som den globala angelägenhet det är. All import som kommer till EU:s gräns skulle beskattas för växthusgaser som inte är skattade i hemlandet. Det skulle göra så att export av kolkraftsproducerade varor från Kina blir olönsamt, säger Rockström till tidningen.

Rockström vill också se FN utlysa ett klimatnödläge.

– Ta den här rapporten på yttersta allvar, se sanningen i vitögat och inse att vi inte kommit en millimeter på rätt väg. Som svensk politiker ska man lägga ännu större kraft på EU-nivå och FN-nivå. Hissa upp frågorna högst upp på dagordningen, där de hör hemma, säger Rockström till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.