Professorn: Kan inte stoppa extremvädret

Över hundra döda i Maharashtra i Indien.
Skogsbränder härjar just nu i den amerikansk delstaten Oregon.
Foto: NATHAN HOWARD / AP TT NYHETSBYRÅN
En skogsbrand i Oregon, USA.
Foto: NATHAN HOWARD / AP TT NYHETSBYRÅN
Den tyska staden Altenahr drabbades hårt av skyfall.
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Zhengzhou i Kina har också sett stora skyfall.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Översvämningar, kraftiga skyfall och omfattande skogsbränder – extremväder fortsätter att skaka världen.

Och det är för sent att stoppa utvecklingen, säger meteorologiprofessorn Michael Tjernström.

– Det kommer inte att försvinna om vi bromsar utsläppen.

För ett par dagar sedan höll invånare i Zhengzhou på att drunkna – i tunnelbanan. Över 20 centimeter regn öste ner på bara en timme över den kinesiska staden. 

Tunnelbaneresenärerna hade vatten upp till brösten, men kunde räddas av brandmän. Minst 33 personer dog i regnen i Kina, som beskrevs som de värsta på 1 000 år.

– Jag trodde verkligen inte jag skulle klara det, skriver en kvinna på sociala medier-tjänsten Weibo enligt The Guardian.

Skyfallet inträffade bara dagar efter att Tyskland förlorat fler än 175 personer i kraftiga översvämningar, när orter som Schuld, Sinzig och Erfstadt täcktes av lera och vatten. Och i helgen har över 110 personer dött i monsuner i delstaterna Maharashtra och Goa i Indien.

Översvämningar i Maharashtra i Indien.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt rasar skogsbränder i USA och Kanada. I den kanadensiska byn Lutton uppmättes 49,6 grader i slutet av juni – och orten slukades helt av elden inom loppet av minuter.

Beror på klimatförändringar

Klimatförändringarna gör att extremt väder blir vanligare och kraftigare, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

– Extremväder i sig är inte ovanligt, det har vi alltid haft. Men om det blir varmare på jorden blir extremvädret mer omfattande, säger han och tillägger

– Man kan inte säga att ett specifikt extremväder beror på klimatförändringarna, men sannolikheten för dem har blivit högre.

Michael Tjernström
Foto: EVA DALIN / STOCKHOLMS UNIVERSITET

Han får medhåll från klimatforskaren Gabriele Messori vid Uppsala universitet.

– Vi förväntar oss att de kommer bli kraftigare och vara i längre tid. Vi förväntar oss också att vi kommer fortsätta slå nya värmerekord, sa Gabriele Messori till Expressen tidigare i veckan.

Översvämningarna i Kina och Tyskland har samma grundorsak, enligt Michael Tjernström. Ett varmt högtryck parkerar sig över området och fyller luften med vattenånga. När ett kallare lågtryck tar sig in över landet faller vattenmängderna mot marken i form av skyfall.

Omväxlande i Sverige

En teori om mekanismerna bakom handlar om luftströmmar som rör sig högt upp i atmosfären runt Nord- och Sydpolen. När det blir varmare runt polerna tappar de i fart och börjar röra sig i mer böljande vågor, som kallas Rossbyvågor.

Hamnar ett område på ena sidan en sådan våg kan de få väldigt varmt väder, hamnar de på den andra blir det kallt. Teorin kan också förklara varför det blev väldigt kallt så långt ner som i Madrid i våras.

Huruvida det blir fler översvämningar är inte helt säkert, enligt Gabriele Messori.

– Det råder en stor osäkerhet kring detta men det finns vissa forskningsresultat som visar på att det kommer bli vanligare med stora lågtryckssystem som rör sig i mellanbreddgraderna väldigt långsamt.

Lytton i Kanada efter branden.
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Erfstadt i västra Tyskland.
Foto: DAVID YOUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

I Sverige har vädret däremot varit blandat i sommar, säger Michael Stjernström.

– Det har varit ganska omväxlande. Men när det har varit varmt har det varit väldigt varmt, och när det regnat har det varit mycket nederbörd. Så sommarvädret har inte varit så extremt.

Kan inte stoppas

Men sommaren är inte slut än – och mer svårt väder kan komma. I Asien drog en tropisk orkan in mot Kinas kust på lördagen, med kraftigt regn över Shanghai och andra städer. Flygresor har ställts in och hamnar har stängts.

– Den gängse uppfattningen är att det inte blir fler orkaner, men att de som bildas blir kraftigare.

Fortsätter växthusutsläppen kan extremvädren bli ännu vanligare och svårare, säger Michael Tjernström.

– De klimatförändringar vi dragit på oss kommer inte att försvinna bara för att vi lyckas minska utsläppen. Det som har hänt, har hänt. Koldioxid som släppts ut i atmosfären finns kvar i hundratals år.

Nytt katastrofväder i Europa – se de dramatiska bilderna

Storbritannien och Belgien hårt drabbade

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.