Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Charles vill prata klimathot med Trump

Foto: KIYOSHI OTA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: TIM ROOKE/REX / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN

Miljövännen prins Charles vill gärna diskutera klimathot med skeptikern Donald Trump. Detta kan ske när USA:s president är på statsbesök i Storbritannien i början av juni.

– Det är mycket sannolikt att klimatförändringar kommer att diskuteras, säger en källa nära prinsen till Daily Mail.

President Trump och USA:s första dam, Melania, anländer till London på morgonen den 3 juni. Samma dag är det möte med Storbritanniens tronföljare prins Charles, och på kvällen ordnar drottning Elisabethen officiell bankett för Trump på slottet.

Prins Charles är känd för sitt starka miljöengagemang. Han har vid upprepade tillfällen uppmanat till internationellt samarbete för att minsta utsläppen av växthusgaser. 

Trump drog sig ur Parisavtalet

President Trump har väl snarast verkat i motsatt riktning. Han vägrade skriva under Parisavtalet och uppmuntrar industrin på hemmaplan att bryta mer kol och skifferolja. Presidenten tillhör skeptikerna när det kommer till global uppvärmning och klimathot.

Prins Charles har träffat Donald och Melania Trump tidigare, men inte under något officielltstatsbesök. Här vid en mottagning i New York 2005.Foto: TIMOTHY A. CLARY / AP POOL AFP

Mötet med Trump kan vara ett gyllene tillfälle för prins Charles att ta miljöfrågorna. Enligt en källa nära prinsen skulle han ”mycket gärna” diskutera klimatförändringar med Trump om tillfälle ges.

President Trump och drottning Elizabeth vid Englandsbesöket förra året.Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

– Det är mycket sannolikt att klimatförändringar kommer att diskuteras. Ingenting har sagts om att ämnet inte får tas upp, säger den kungliga källan till Daily M;ail och fortsätter:

– Prinsen har talat om klimatförändringar i 40 år, och han ser fram emot att ta upp diskussionen med presidenten om det kommer upp. Han skulle mycket gärna ha möjligheten att prata om det.

Tebjudning hos Charles och Camilla

När president Trump besökte de brittiska öarna förra året blev det inget möte med prins Charles. Nu står mötet på dagordningen och Donald och Melania Trump kommer även att få dricka te med prins Charles hustru Camilla, hertiginnan av Cornwall.

Trump tar med sig ett stort sällskap på statsbesöket. Fyra av presidentens fem barn hänger med liksom hustrun och ett antal nära medarbetare från Vita huset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.