Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prins Charles varning till Thunberg: ”Hjälper inte”

När Greta Thunberg höll tal under ett klimatmöte i Milano dömde hon ut regeringar för vad hon anser vara tomma ord.
Prins Charles efterlyser en mer konstruktiv klimatkamp.
Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Världens mest kända klimataktivist, svenska Greta Thunberg, 18.
Foto: CLAUDIO VENERONI / IPA / SPLASHN / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Prins Charles, 72, förstår Greta Thunbergs och andra unga klimataktivisters frustration med makthavarnas passivitet inför klimatkrisen. 

Han förstår varför grupper som Extinction Rebellion genomför aktioner på gatorna. 

– Men det hjälper inte, tror jag, att göra det på ett sätt som stöter bort folk, säger den brittiska tronarvingen i en BBC-intervju inför FN:s stora klimatkonferens COP26. 

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 18, har inte gjort sig känd för att sockra orden då hon kommenterar makthavarnas agerande under klimatkrisen. 

Förra månaden var inget undantag, då hon talade under en klimatkonferens för ungdomar i Italien. 

– 30 år av ”bla-bla-bla”, var betyget hon gav världsledarnas insatser. 

Prins Charles: ”Svårigheten är att styra den frustrationen”

Under måndagen sände BBC en intervju med prins Charles, känd för sitt miljöengagemang, där han uttrycker förståelse för Greta Thunbergs och andra unga klimataktivisters frustration med makthavarna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

– De bara pratar. Och problemet är att få något att hända på marknivån, säger prins Charles i intervjun. 

Han flaggar dock för att kampen riskerar att bli destruktiv när Extinction Rebellion och andra grupper tar till utomparlamentariska aktioner för att försöka få till en förändring. 

– Alla dess unga känner att inget händer, så självklart kommer de att bli frustrerade. Men det hjälper inte, tror jag, att göra det på ett sätt som stöter bort folk, säger prins Charles och efterlyser en mer konstruktiv klimatrörelse. 

– Jag förstår till fullo frustrationen, svårigheter är att styra den frustrationen på ett sätt som är mer konstruktivt hellre än destruktivt. Poängen är att människor verkligen bör lägga märke till hur desperata så många unga människor är, säger prinsen, rapporterar Reuters. 

Unika bilderna från Amazonas: ”Jordens lungor” brinner 

Livsviktiga Amazonas släpper ut allt mer koldioxid

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.