Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Charles nya plan – efter mötet med Greta

Prinsen av Wales i exklusiv intervju med CNN: Så hänger pandemin och klimatkrisen ihop
Greta Thunberg och prins Charles möttes i Davos i januari 2020.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg och Prins Charles.
Prins Charles inspirerades av pandemin när han startade sitt nya projekt Terra Carta.
Foto: I-IMAGES, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM
Greta Thunberg.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Ett klimatprojekt som ska engagera världens största företag i att bidra till förändring – det är prins Charles svar på coronapandemin, skriver Vanity Fair

Ett år efter mötet med Greta Thunberg presenterar han sitt nästa klimatprojekt Terra Carta. 

I januari förra året reste prins Charles till World Economic Forum i Davos för att uppmana företagsledare att arbeta mer med hållbarhet. 

Hans besök blev kanske mest uppmärksammat för mötet med Greta Thunberg, men han passade också på att presentera sin nya organisation Sustainable Markets Initiative, som ska arbeta för att snabba på klimatomställningen i hela världen. 

Nu, ett år senare, presenterar organisationen sitt första stora projekt – Terra Carta. Projektet, som fått sitt namn efter Magna Charta, dokumentet för mänskliga rättigheter som slöts på 1200-talet i Storbritannien, innehåller en hållbarhetsplan för företag fram till 2030. 

Projektet introducerades av prins Charles själv under öppningstalet av One Planet Summit, som ägde rum i Paris den 11 januari. 

– Under de senaste åren har vi gjort vissa framsteg när det kommer till att skapa en enighet om vart mänskligheten är på väg. Men mål och riktlinjer är bara första steget. Nästa steg måste vara en extraordinär insats för att mobilisera de ekonomiska resurser, teknik och innovation som krävs för att uppnå målen, sa han under talet. 

Prins Charles berättade även att pandemin har inspirerat honom till att skapa Terra Carta. 

– För ett år sedan kunde ingen av oss förutspå den förödande pandemin som snart skulle inträffa. Idag är det tydligare än någonsin att hälsan hos människan och planeten är starkt sammankopplade, sa han. 

Projektet uppmanar företag att ta bort all kol i sin produktion senast 2050, och dessutom ska en nystartad fond arbeta för att få in 10 miljarder dollar, motsvarande drygt 82 miljarder svenska kronor, till verksamheten innan 2022, står det på projektets hemsida

Initiativet har redan lockat företagsledare för stora verksamheter som Bank of America, läkemedelsföretaget Astra Zeneca och den amerikanska fondförvaltaren BlackRock, skriver Vanity Fair

Greta Thunberg: Debatten befinner sig på sandlådenivå

Klimataktivisten i en längre intervju om de största klimatutmanningarna • Intervjun är från september 2020

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.