Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prins Charles: Min Aston Martin går på ost och vin

Prins Charles avslöjade att han låtit bygga om sin Aston Martin till att gå på bränslet E85.
Foto: DUNCAN MCGLYNN/ SHUTTERSTOCK
Etanolblandningen ger mindre klimatutsläpp, men är kontraproduktiv enligt experter. Bilden föreställer en annan typ av Aston Martin än den som prinsen har byggt om.
Foto: PAUL WARNER / AP

Det var med stolthet som prins Charles berättade för BBC att han låtit bygga om sin klassiska Aston Martin.

– Den går på överblivet engelskt vitt vin och vassle från ost, sa prinsen.

Nu hånas han i sociala medier och får kritik av experter.

Det var i en intervju som prins Charles avslöjade att han låtit konvertera sin klassiska Aston Martin – en gåva på 21-årsdagen från drottning Elizabeth – till en miljöbil. Han berättade att bilen nu går på ”överblivet vin och vassle”. Bilen går på bränslet E85, en blandning av 85 % etanol och 15 % bensin, vilket ger lägre fossilutsläpp. Men, säger kritikerna, det är inte en hållbar lösning – tvärtom.

– Prins Charles lite egna lösning att minska på klimatutsläppen från sin Aston Martin med en blandning med stor andel bioetanol gjord på ost- och vinavfall ska inte sammanblandas med en seriös lösning, säger Greg Archer vid T&E, en organisation som arbetar för renare transporter i Europa, till the Guardian

– På stor skala orsakar biobränsle mer skada än den gör gott, genom att driva på avskogning och markanvändning på ett sätt som förvärrar klimatkrisen.

Uttrycker oro för elbilarna

Även på Twitter får prinsen uppmärksamhet, men där av det lite lättare slaget. Flera användare påpekar att även de ”går på ost och vin” medan andra undrar om det är 1 april.

I intervjun med BBC, som kommer inför FN:s klimatmöte i Glasgow, Cop26, berättar prinsen att de flesta fordon som används av hushållet är elektriska – men att allt inte kan lösas med elbilar. Han varnar för att elbilar är för dyra, uttrycker en oro för att materialet som används till batterier är problematiskt och för att återvinningen inte fungerar tillfredsställande.

Amazonas släpper ut alltmer koldioxid

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.