Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ännu inget klimatavtal på COP25

”Vi hoppas kunna få till ett avtal i kväll”, säger Andrés Landerretche från COP25:s ordförandegrupp.
Andrés Landerretche.Foto: CHEMA MOYA / EFE / EPA

Efter ett dygn över deadline finns fortfarande inget avtal.

Det konstaterar ordförande Carolina Schmidt för klimatmötet i Madrid, COP25. 

– Vi är nästan där. Jag vet att det är svårt, jag vet att det är tufft, men det är värt det, säger hon på en presskonferens vid midnatt.

Efter många timmar i förhandlingar var ordförande Carolina Schmidt vid midnatt på lördagskvällen tvungen att gå upp på scen i Madrid och ge ett tufft besked: man har fortfarande inte kommit fram till en överenskommelse. 

– Vi är nästan där. Jag vet att det är svårt, jag vet att det är tufft, men det är värt det, säger hon till delegaterna och uppmanar till att fortsätta kämpa för att nå konsensus.

Chiles utkast till avtal sågades

Under fredagen skulle det stora klimatmötet i Madrid ha avslutats – men när tiden rann ut fanns ingen överenskommelse om fortsättningen på klimatavtalet som slöts i Paris för fyra år sedan.

På lördagseftermiddagen höll man en presskonferens för att ge en uppdatering om läget. Då fanns fortfarande hopp om att lösa problemen under dagen. 

– Vi ser ingen förskjutning i sikte utan hoppas kunna få till ett avtal i kväll, säger Andrés Landerretche från COP25:s ordförandegrupp.

Men vid det laget hade en stor frustration redan vuxit fram bland delegaterna på plats. Redan på fredagen hade ordförandelandet Chile presenterat ett utkast som för många var långt ifrån tillräckligt.

FN:s klimatrapport fastslog nyligen att man måste höja ambitionsnivån för att minska klimatpåverkningarna och att Parisavtalet kravställningar på länderna inte räcker. Men Chiles utkast låg inte i linje med det – tvärtom. 

Trycket var stort på representanterna på COP25 under lördagen. Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

FN vill höja ambitionsnivån

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin, MP, som är på plats på mötet, sa under fredagen att det är en tuff press länderna nu har på sig. 

– Man har suttit och tragglat texter fram och tillbaka och ministrarna är inne och försöker medla. Det är helt avgörande av vi ska kunna uttrycka för hela världen som tittar på, för alla barn och ungdomar, att det finns en stark skrivning med ökade ambitioner och hur länderna ska redovisa dessa så att det inte finns kryphål och risk för dubbelbokföring. Annars har vi inga möjligheter att kontrollera att det inte sker och bara blir fina ord på ett papper.

Enligt många är det fyra länder som agerar stoppklossar i frågorna där klyftorna är extra stora: USA, Brasilien, Australien och Saudiarabien. Knäckfrågan verkar vara artikel 6 i avtalet, den som berör utsläppsminskningar – och specifikt transparensen inom handeln för att säkerställa att kraven faktiskt efterlevs. 

I fokus står tolkningen av ordet ”miljöintegritet” som står i Parisavtalet. Det luddiga begreppet skrevs in under förhandlingarna i Paris 2015 just för att kunna få med alla länder på tåget, menar Björn-Ola Linnér, professor inriktad på internationell klimatpolitik på Linköpings universitet. 

– Alla är överens om att miljöintegritet inte får kompromissas. Men hur den ska definieras och styras råder det delade meningar om. Det är därför det är en så svår nöt att knäcka i efterhand, och då får vi denna typ av klimatmöte. Men hellre det än ingen överenskommelse i Paris 2015, säger han till TT.

Professorn: ”Allvarligt”

Professorn och klimatexperten Johan Rockström säger till SvD att läget nu är allvarligt och att svårigheterna undergräver det globala klimatarbetet. 

– Det visar på den otroligt djupa klyfta som finns, inte bara mellan vad forskningen säger är nödvändigt och vad som verkar vara politiskt möjligt, men också mellan folk och beslutsfattare. Det finns en risk för ett förakt mellan medborgare och politik på klimatområdet, säger han.

Professor Johan Rockström.Foto: OLLE SPORRONG

Rockström menar att ett misslyckande i Madrid kan peka på att man inte kan besluta om alla nödvändiga åtgärder inom ramen för COP, utan måste tänka bredare och rikta sig mot förändringar på finans- och handelsmarknaderna.

– COP-processen behövs, det är klart att vi måste jobba vidare med de tekniska frågorna. Men vi måste också inse att detta är mycket större än så. Vi behöver finansministermöten, jordbruksministermöten, och den typen av Green Deal-arbete som EU presenterade i veckan. Kanske är det vägen framåt, i stället för att man ska försöka lösa allt som har med klimat att göra på COP-mötena.

Klimatmötet inne på övertid:

Klimatmötet inne på övertid, målet är att de få fram ett avtal under lördagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.