Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Presidentsonen hånar Greta med fejkad bild

Svenska klimataktivisten höll känslosamt tal.
Den brasilianska kongressledamoten Eduardo Bolsonaro har fått kritik för sitt inlägg. Foto: JOéDSON ALVES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg talade på FN:s klimattoppmöte. Foto: JASON DECROW / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg anmälde i veckan fem länder till FN:s barnrättskommitté, bland annat Brasilien. 

Nu har sonen till landets president Jair Bolsonaro lagt ut en manipulerad bild på Thunberg på sitt twitterkonto. 

”Flickan är sponsrad av George Soros” skriver Eduardo Bolsonaro. 

Det var på onsdagen som den brasilianska kongressledamoten och presidentsonen Eduardo Bolsonaro publicerade en manipulerad bild på Greta Thunberg, som bland annat UOL har rapporterat om.  

Bilden är tagen från Greta Thunbergs Instagramkonto och föreställer klimataktivisten ätandes lunch på ett tåg. På originalbilden från i januari i år syns skog och träd utanför tågfönstret, men på Eduardo Bolsonaros bild sitter där i stället ett flertal små barn.

I texten som hör till bilden skriver han:

”'Ni stal min barndom...' säger flickan som är finansierad av George Soros Open Society.

Kopplingen mellan Greta Thunbergs Fridays for Future och den amerikanska investeraren George Soros har tillbakavisats flera gånger.  

https://twitter.com/BolsonaroSP/status/1177039211121303552

Förstår att den är fejk 

Flera av Eduardo Bolsonaros följare kritiserar honom för tweeten och påpekar att bilden är fejk. 

Han svarar på en av kommentarerna med orden: ”Är det någon som inte förstått det?”, och antyder att det är tydligt att bilden är ett montage. 

Eduardo Bolsonaro har tidigare uppmärksammats för att han gått med i organisationen ”The Movement”, grundad av Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon. 

Eduardo Bolsonaro är även Brasiliens kandidat till USA-ambassadör. 

Fridays For Future prisas.

I början av veckan anmälde Greta Thunberg bland annat Brasilien till FN:s barnrättskommitté för att landet inte gör tillräckligt för att bekämpa den globala uppvärmningen. 

I klagomålet pekas fem av världens ledande ekonomiska stormakter ut som direkt ansvariga till klimatkrisen genom att man ”förnekar klimatvetenskap”. Länderna som pekas ut förutom Brasilien är är Frankrike, Tyskland, Argentina och Turkiet. 

https://www.instagram.com/p/Bs78FqnBOyv/?utm_source=ig_embed

.

Greta Thunbergs tal under toppmötet Climate Action Summit i FN-skrapan blev ett av årets mest omdiskuterade stycke retorik. Många hyllade svenskan som en av världens viktigaste unga röster – men hon fick också gott om mothugg.

Nu har svenska grenen av hjälporganisationen Unicef riktat skarpa ord till att som hemfaller åt verbala påhopp.

Bland annat tvingade tv-kanalen Fox News att be om ursäkt efter ett utspel som panelmedlemmen Michael Knowles fällde om Thunberg i programmet ”The Story”.

– Hon är psykiskt sjuk. Hon har autism. Hon har tvångsstörningar, hon har selektiv mutism. Hon har lidit av depression, sa Knowles, som därefter blev portad från programmet.

Greta offer för näthat

Även på Twitter och Instagram har Thunberg fått en uppsjö hatiska kommentarer på grund av sitt engagemang. 

Så här skvier Unicef:

”Till alla vuxna på Facebook… De senaste dagarna har vi lagt ut inlägg om Greta Thunberg, en stark och modig tjej som använder sin rätt som barn och människa att göra sig hörd i klimatdebatten. Men tyvärr är det många vuxna som skriver nedlåtande och hatiska kommentarer om Greta som person. Det kan vi inte acceptera”, skriver Unicef och skickar med en uppmaning.

”Tänk två gånger innan du kommenterar. Det är en människa som ska behandlas med respekt. Även i sociala medier. Det är vårt ansvar att säga ifrån, och även ditt.”

”Slösa inte er tid”

På onsdagen riktade sig Greta Thunberg till de mest hätska kritikerna i ett inlägg på sina sociala medier-kanaler.

”Jag förstår ärligt talat inte varför vuxna skulle välja att spendera sin tid med att håna och hota tonåringar och barn för att de lyfter fram vetenskap, när de i stället skulle kunna göra något bra. Jag antar att de helt enkelt måste känna sig så hotade av oss. Men slösa inte er tid på att ge dem någon mer uppmärksamhet. Världen vaknar upp. Förändring är på väg oavsett om de tycker om det eller inte. Vi syns på gatorna den här fredagen”, skrev Thunberg.

 

Här stoppas Greta - utan att först förstå varför

Se klippet som hela världen tittat på.
Sophia Axelsson från Fridays For Future gästade Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.