Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Presidentens attack – mot Hollywoodstjärnan

Andra utrikesnyheter från dagen.
Brasiliens president Jair Bolosnaro anklagar Leonardo DiCaprio för att ligga bakom de våldramma bränderna i Amazonas tidigare i år.Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / AP KEYSTONE
Brasiliens president Jair Bolosnaro tillsammans med sin fru Michelle.Foto: RICARDO MORAES / AP TT NYHETSBYRÅN

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagar Hollywoodskådisen Leonardo DiCaprio för att ligga bakom de våldsamma bränderna i Amazonas tidigare i år.

Han upprepade falska påståenden som hans son tidigare spridit på Twitter, att DiCaprio donerat pengar till en välgörenhetsorganisation som ”satte eld på skogen”.

– Leonardo DiCaprio ger pengar för att Amazonas ska brännas upp, sa Bolsonaro i går enligt The Guardian. 

Tusentals bränder härjade i Amazonas regnskogar i september i år, något som på flera håll kopplades ihop med klimatkrisen.

En av de som tog ställning i debatten var den Oscarbelönade skådespelaren Leonardo DiCaprio, som dessutom donerat stora pengar till insatser för att skydda Amazonas.

I torsdags riktade Jair Bolsonaros son Eduardo falska anklagelser mot DiCaprio och attackerade Världsnaturfonden (WWF).

”Leonardo DiCaprio donerade 300 000 dollar till den organisationen som satte eld på Amazonas”, skriver han.

https://twitter.com/BolsonaroSP/status/1200038467176189958?s=20

Upprepar sonens lögner

Senare samma dag upprepade president Jair Bolsonaro sonens lögn om Leonardo DiCaprio i en Facebook Live-sändning, skriver The Guardian.

När han sedan på fredagen mötte en samling reportrar utanför sitt officiella residens i Brasilia sade han:

– Den här Leonardo DiCaprio är en cool kille eller hur? Ge pengar för att Amazonas ska brännas upp.

Bolsonaro avverkar Amazonas

Enligt de senaste siffrorna från Brasiliens rymdmyndighet INPE ökade avskogningen med 29,5 procent under perioden 1 augusti 2018-31 juli 2019 – alltså innan bränderna började.

Ökningen på till 9 762 kvadratkilometer motsvarar drygt 1,37 miljoner fotbollsplaner, och är den största avverkningen sen 2008, enligt Reuters.

– Bolsonaros regering ansvarar för varenda tum skog som förstörs. Den här regeringen är Amazonas värsta fiende, säger Marcio Astrini på miljöaktivistorganisationen Greenpeace då.