Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

President Bolsonaro vill ge Amazonas till jordbruket

Amazonas regnskogar hotas av nye presidentens politik.Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Sedan 1970 talet har 20 procent av Amazonas avskogats.Foto: OLA JENNERSTEN / NATURFOTOGRAFERNA/IBL
Jair Bolsonaro tillträdde som Brasiliens president under tisdagen.Foto: MARCELO SAYAO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Oron ökar bland Brasiliens urbefolkning och miljöorganisationer.

I veckan gav presidenten Jair Bolsonaro tummen upp åt att låta jordbruksdepartementet ansvara för urbefolkningens land.

Med det riskerar stora delar av Amazonas att skövlas, uppger CNN.

"Färre än en miljon människor lever i dessa delar som är isolerade från det verkliga Brasilien", skriver Bolsonaro på Twitter.

Brasiliens nyinvalde president Jair Bolsonaro har kallats "Brasiliens Trump". Under sin valkampanj uttalade sig den högerextrema ledaren nedsättande om kvinnor, HBTQ-personer och landets urbefolkning. Han drev även kampanj för att utöka möjligheten till jordbruk i Amazonas.

Och med snart en vecka som landets nye president har Bolsonaro redan börjat förverkliga löftet till jordbrukarna.

Under onsdagen utfärdade han en exekutiv order som ger landets jordbruksdepartement och ministern Tereza Cristina rätten att ansvara över landmassor som tidigare tillhört urbefolkningen.

Med det riskerar omkring 900 000 människor att förlora sina hem. Samtidigt öppnar beslutet upp för ytterligare skövling av Amazonas regnskog, som tidigare skyddats av landets miljömyndighet, skriver CNN.

Hotet mot Amazonas regnskog

Urbefolkningen, som uppgör cirka en procent av Brasiliens befolkning, innehar landmassor på 106,7 miljoner hektar. Främst är det landytor i Amazonas.

Enligt urbefolkningsgrupper kommer presidentens drag att leda till "ökad skövling av regnskogen och ökat våld mot urbefolkningen", uppger CNN.

Globala såväl som lokala miljöorganisationer har yttrat liknande åsikter. Mellan 2004 och 2012 minskade skövlingen av Amazonas avsevärt – men nu ökar risken att mer skog försvinner i förmån för jordbruket.

– Vi kan urbefolkningens land och vet att skyddade områden fungerar effektivt för att stoppa avskogning och skydda skogen, och att de är viktiga för urbefolkningens överlevnad och kultur, säger Tica Minami från brasilianska Greenpeace till CNN.

Men från Bolsonaros sida uppges beslutet ha i syfte att ena Brasilien och ta tillbaka makten över land som tillhör staten. 

"Färre än en miljon människor lever i dessa delar som är isolerade från det verkliga Brasilien, där de utnyttjas och manipuleras av icke-statliga organisationer. Låt oss integrera dessa medborgare och värdesätta alla brasilianare", skrev Bolsonaro på Twitter under onsdagen.

https://twitter.com/jairbolsonaro/status/1080468589298229253

 

Påverkar hela världen

Bolsonaro behöver stödet från kongressen för att kunna utöka jordbrukets makt över Amazonas. Men det ser inte ut att bli ett problem. Kongressen är redan nu i färd med att överse lagar som ska möjliggöra gruvarbete på urbefolkningens land.

Går lagarna igenom kommer det att ha stor påverkan på de djur och växter som i dag lever i Amazonas. En tiondel av världens alla djurarter finns att hitta i skogen, som även bistår världen med sänkt temperatur och absorbering av stora mängder koldioxid.

– Han bär ansvaret för inte bara Brasiliens ekonomi, utan för klimatet på hela planeten, säger Tica Minami till CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.