Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Premiärministern backar – ångrar branduttalanden

Scott Morrison, Australiens premiärminister.
Foto: MICK TSIKAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bränderna fortsätter rasa i sydöstra Australien.
Foto: Helén Rasmusen / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stora delar av Australien står i brand – och landets premiärminister har fått utstå mycket kritik för hur han hanterat bränderna.

Dessutom har Scott Morrison inte velar erkänna att de kan ha med ett ändrat klimat att göra.

Nu backar han i en tv-intervju med ABC Insider:

– Vi har fått längre, varmare och torrare somrar. Det beror uppenbarligen på klimatförändringen.

Bränderna runtom Australien fick alla att prata om klimatförändringen– förutom premiärminister Scott Morrison som hårdnackat förnekade uppenbara fakta.

Landets fossila ekonomi har pekats ut som en viktig anledning till regeringens motvilja att agera mot den globala uppvärmningen. 

– Australiens regering har bagatelliserat klimatfrågans betydelse och jag tror att det kommer stå dem dyrt, har Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik, förklarat i Expressen.

Bränderna i Australien bröt ut i september förra året, och i takt med att katastrofen vuxit har kritiken mot landets premiärminister.

Minst 28 har dött i lågorna

Tusentals australier har fått se sina hem gå upp i rök, minst 28 människor har mist livet och över en miljard djur har gått under i lågorna.

På söndagen, i en tv-intervju med ABC Insider, medgav Scott Morrison att både han och hans regering skulle kunna ha hanterat krisen bättre:

– Vi kunde ha gjort vissa saker annorlunda men det viktiga är hur vi agerar nu och framåt.

Morrison har även blivit utbuad av ortsbor när han han var på besök i brandskadade samhällen i delstaterna New South Wales och Victoria – där bränderna orsakat störst skada.

Invånarna har krävt mer resurser från staten – resurser som både brandkår och återuppbyggandet av hem. 

Premiärministern: ”Också av kött och blod”

I tv-intervjun svarade premiärministern på kritiken:

– Det här är känsliga och känslomässiga områden. Men premiärministrar är också av kött och blod i hur de interagerar med dessa människor.

– Vi lyssnade på brandmyndigheternas prognoser och det fanns ingen indikation på att årets bränder skulle bli så omfattande när de bröt ut i höstas.

Många menar alltså att Australiens regering inte vidtar tillräckliga åtgärder för att möta klimatförändringen. 

Något som också kritiserats.

Nu svarar Scott Morrison:

– Vi tar frågan på allvar och vi kommer att leva i ett annat klimat i framtiden och behöver förbereda oss för det när vi bygger bostäder och för infrastruktur.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.