Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Preems lobbyist till MP: Skrik om ni behöver oss

Hemliga mötena mellan Preem och S-topparna – avslöjas bland 30 000 mejl.
Klimatminister Isabella Lövin frågades på tisdagen ut i KU om kontakterna med Preem.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Såg att M agerat på Expressen-artikeln. Skrik till om ni behöver oss till något”.

Så skrev en lobbyist på Preem till klimatminister Isabella Lövins (MP) pressekreterare kort efter att Moderaterna kallat Lövin till miljöutskottet. 

Det framgick på tisdagens utfrågning i KU. 

Lobbyisten beskrev enligt uppgift även Expressens granskning som att ”koka soppa på en spik”, varpå Lövins pressekreterare Jakob Lundgen svarade:

”Bra att ni tar det med ro.”

Kontakterna under hösten mellan Preem och miljödepartementet har varit djupare än tidigare känt. 

Samma dag som Preem drog tillbaka sin ansökan avslöjade Expressen att klimat- och miljöministerns statssekreterare Eva Svedling haft två möten med Preems vd Magnus Heimburg, samt skickat flera mejl, bland annat med förhandsinformation om en budgetsatsning där Svedling bett Preem att ”heja på” satsningen.

Vägen till Preems raffinaderi strax utanför Lysekil.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

På tisdagens KU-utfrågning framgick att Preems vd redan på mötet med Svedling och Ibrahim Baylans (S) statssekreterare den 26 augusti informerade att de hade ekonomiska hinder för att kunna producera mer förnybart. 

Två veckor senare, den 11 september, skickade Eva Svedling ett mejl till Preems vd med förhandsinformation om en kommande budgetsatsning, där hon ber oljebolaget att ”heja på” Miljöpartiets satsning.

Isabella Lövin kan se att tonen i mejlen kan verka olämplig.

Kan du förstå att du får frågor om detta?

– Jag jag kan förstår att det ser… att just den här vänskapliga tonen kan verka olämpligt men det här handlar absolut inte om någon förhandsinformation kring detaljer i politik som är speciellt ägnad för att Preem ska kunna ta del avd det, svarar klimatminister Isabella Lövin efter KU-utfrågningen.

Kort efter att artikeln publicerats skriver en av Preems två lobbyister, Ludwig Kollberg, ett direktmeddelande på Twitter till Lövins pressekreterare Jakob Lundgren: 

”Artikeln i Expressen var bland det löjligaste jag läst. Snacka om att koka soppa på en spik. Tydliga svar från miljöministern och Eva. Från vårt håll tar vi artikeln med ro.”

Här möter Expressens reporter Lövin efter KU-utfrågningen om kontakten med Preem.

Lundgren svarade samma dag, den 28 september: 

”Ja men det är inte konstigt mär man lagt ned tiden för att göra granskningen att man ville publicera något. Vi tyckte det var bra att ställa upp och svara och förklara. Isabella hade en längre kommentar kring vikten av dialog också, men den tog de inte med. Bra att ni tar det med ro.”

Dagen därpå, den 29 september, skriver Preems lobbyist Kollberg igen till Lundgren. 

Då hade Moderaterna kallat in Lövin till miljöutskottet för att svara på frågor om kontakterna med Preem, bland annat om regeringen har anpassat sin politik utefter Preems behov för att de skulle dra tillbaka sin ansökan. 

”Såg att M agerat på Expressen-artikeln. Skrik till om ni behöver oss till något.”

Lundgren svarar:

”Sån är politiken! Men vi går till utskottet och förklarar. Inte konstigare än så.”

På tisdagen svarade Preems lobbyist Ludwig Kollberg på Expressens frågor om meddelandet.

Vad menar du att du skulle kunna hjälpa Miljöpartiet med?

– Nej det var inget specifikt i åtanke. En naturlig dialog. För oss är det naturligt att stå till tjänst efter förmåga, säger han och fortsätter: 

– Jag hade inget särskilt i åtanke. Det var vår möjlighet att sträcka fram en hand.

Vilka tjänster?

– Jag tänkte inte så långt, säger han. 

Lövin: ”Vi har varit oerhört transparenta”

Till Expressen säger Jakob Lundgren att han anser att han agerat korrekt. 

Efter att konversationen lämnats till KU så meddelade Jakob Lundgren Preems lobbyist att meddelandena begärts ut. 

Varför gjorde du det?

– Jag informerar alltid när något begärs ut, säger han till Expressen.

Isabella Lövin svarar utskottet: 

– På frågan som handlar om någon kontakt mellan Preem och en pressekreterare på miljödepartementet så kan jag inte se att det fanns något otillbörligt i hur min pressekreterare agerade. Att företag vill vara tjänstvilliga är vanligt förekommande. Vi har varit oerhört transparenta i detta. 

Det är inte första gången som en anställd på Preem har haft synpunkter på Expressens avslöjanden. 

När Expressen ställde frågor till Preem om oljekoncernens andra lobbyist, lysekilsbaserade Stig Nilsson och hans kontakter med högt uppsatta socialdemokrater, kom ett överraskande mejl

Preems presschef Dani Backteg beskrev granskningen som en ”tramsvinkel”. 

I mejlet står: 

”Om hon ställer jobbiga följdfrågor så är min rekommendation att du skickar det till presstjänsten och att vi gör vårt bästa för att inte svara på ytterligare frågor rörande dig”.

Lövin om kontakterna med Preem

På tisdagens KU-utfrågning pressades Isabella Lövin hårt om kontakterna med Preem. 

Eftersom regeringen skulle pröva Preems ansökan fick ministern frågan om hon kunde tänka sig att en domstol skulle agera som hennes statssekreterare Eva Svedling, och be någon ”heja på” en satsning. 

– Mejlen handlade om regeringens politik, inte om tillståndsärendet, sa Lövin. 

Isabella Lövin sa även att uppgifterna om kommande budgetsatsningar som mejlats ut till Preem innan de blev offentliga inte ska ses som förhandsinformation.

– Det är inte ett förhandsbesked, det är en budgetnyhet som skulle presenteras. Det är angeläget att de satsningar som görs ska tas emot väl i samhället, säger Isabella Lövin. 

Lövin svarade också att det inte är något konstigt att statssekreteraren ber Preem att heja på deras satsning på gröna kreditgarantier.

– Att be någon heja på var ett hopp om att få positiva reaktioner från en stor aktör, svarade Lövin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.