Preem kan bli Sveriges största utsläppare

Preem vill bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil.
Foto: TOMAS LEPRINCE/LEPRINCE.SE / TOMAS LEPRINCE KVP
Preems raffinaderi i Lysekil.
Foto: Johan Carlén/GT

Preem kan bli landets största utsläppare av klimatpåverkande gaser – om företaget får tillåtelse att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. 

Det skriver SVT i en stor granskning. 

En utbyggnad kan leda till en fördubbling av raffinaderiets utsläpp av både svavel- och koldioxid. 

Det svenska oljeföretaget Preem kan på fredag få klartecken att gå vidare med sina planer på att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil.

Företaget fick i november förra året grönt ljus från mark- och miljödomstolen – men över hundra personer som främst är boende i närområdet har tillsammans med miljöorganisationer, bland annat Naturskyddsföreningen, överklagat domen, skriver SVT. 

På fredag bestämmer mark- och miljööverdomstolen om de ska ta upp fallet. Gör de inte det ligger det tidigare beslutet fast – och bygget får genomföras.

Preem vill utvidga sin produktion och i den nya anläggningen göra bensin och diesel med lägre svavelhalt. 

– Vi tycker att det är obegripligt att investera så mycket pengar i en verksamhet som går tvärs emot de klimatmål som riksdagen har beslutat om, och som klimatet behöver, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl till SVT. 

Enligt Preems egna beräkningar väntas den planerade utbyggnaden öka utsläppen från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. 

Koldioxidekvivalent är det mått som används för att räkna om olika växthusgaser, så att man kan jämföra dem med varandra. 

Preem: Medvetna om kritiken 

Utbyggnaden skulle i så fall göra raffinaderiet på Västkusten till den anläggning i landet som släpper ut mest klimatpåverkande gaser.

Enligt SVT motsvarar 3,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år 17 procent av dagens totala utsläpp från all industri i Sverige. Det skulle också vara mer än sex gånger inrikesflygets årliga utsläpp.

Det klimatpolitiska rådet uppger dock för SVT att det krävs att Sveriges miljölagstiftning görs om för att utbyggnaden ska kunna stoppas. Anledningen är att raffinaderiet ingår i EU:s handel med utsläppsrätten, vilket gör att Sverige inte kan hindra de ökade koldioxidutsläppen. 

Preem säger att de är väl medvetna om kritiken och att de gör vad de kan för att minska sina utsläpp – bland annat genom ökad produktion av förnybara drivmedel, skriver SVT. 

Den bensin och diesel som ska tillverkas kommer att produceras på ett sätt som innebär att den släpper ut betydligt mindre koldioxid och svavel när det sedan används, uppger företaget enligt SVT. 

– Vi vet att när vi tillverkar bensin och diesel så släpper vi ut mindre än vad andra jämförbara raffinaderier gör, säger Malin Hallin, chef för hållbar utveckling på Preem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.