Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Populära julgodiset som innehåller palmolja

Nutella är en av produkterna som innehåller palmolja.Foto: SAMO TREBIZAN / ADOBE STOCK
Madeleine van der Veer, WWF. Foto: Saga Sandin

Julgodis är för många ett självklart inslag i julfirandet. Men flera av de vanligaste märkena innehåller palmolja, som pekas ut som miljöbov.

Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF uppmanar konsumenter att vara uppmärksamma i julhandeln. 

– Titta på innehållsförteckningen eller fråga i butik, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen. 

LÄS MER OM KLIMATET HÄR  

I takt med att julen närmar sig fylls mataffärernas hyllor med allt mer godis av olika slag. Flera av de vanliga livsmedlen innehåller palmolja, som ofta pekas ut som ett hot framförallt mot bevarandet av regnskogen.

Palmolja framställs främst i Indonesien och Malaysia, där stora mängder regnskog skövlas för att anlägga de plantager som krävs. Odlingarna påverkar såväl djur som människor, och produktionen av palmolja leder också till ökade utsläpp av växthusgaser, enligt Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF uppmanar konsumenter att vara uppmärksamma när de handlar julgodis. Palmoljan finns i bland annat bakverk som pepparkakor, men också i chokladaskar, många vanliga godissorter och snacks. 

– Vi riskerar att köpa mer produkter med palmolja i och med att man köper mer godis, kakor och snacks den här tiden, säger Madeleine van der Veer på Världsnaturfonden WWF. 

Julgodis som innehåller palmolja

Aladdin- och Paradisaskar

Delicato-asken

Lindt – fyllda praliner

Lindor choklad

Nutella

Toffifee

Flera sorter av ischoklad

Marabous twist-påse

Kinderägg

Snickers

Merci-askar

Fazer Geisha och Wienernougat

 

Många familjer äter extra mycket choklad i juletider.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppmaningen: Titta på innehållsförteckningen

En del av den palmolja som finns i livsmedel är så kallad certifierad palmolja. Den märks ut med RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil. Världsnaturfonden WWF råder konsumenter att ställa krav på certifierad palmolja, att fråga i butiken och att endast köpa produkter som innehåller ekologisk eller certifierad palmolja.

– Det är i slutändan våra val som bestämmer vad man har för produktion av palmolja, och om inte vi ställer krav på att man ska ha mer hållbar olja i julgodiset så riskerar det att leda till mer skövling av regnskog om man väljer konventionell palmolja eller ocertifierad kokosolja som också har samma problem, säger Madeleine van der Veer på WWF. 

Julgodis som inte innehåller palmolja

Juleskum utan choklad från Cloetta

Marabous Noblesse

After Eight från Nestlé

Toblerone

Ren mjölkchoklad från Lindt, Marabou och Fazer

Polkagrisar 

 

Den populära Aladdinasken innehåller palmolja.Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Naturskyddsföreningen kritisk till certifieringen

Naturskyddsföreningen menar att vi bör undvika palmolja helt och hållet, eftersom även de certifierade plantagerna kan leda till att regnskog skövlas. 

Man vänder sig också mot att bekämpningsmedlet parakvat, som är förbjudet inom EU på grund av att det är skadligt för människor och djur, har förekommit på odlingarna.

– Vi tycker att certifieringen är ett steg på vägen, men tyvärr ser man att efterlevnaden av de här reglerna är ganska bristfälliga. Certifieringen är ingen garanti för att det inte skett skövling av regnskog eller brott mot mänskliga rättigheter, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl. 

– Titta på innehållsförteckningen eller fråga i butik, och välj produkter som inte innehåller palmolja. 

Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen. Foto: Christian Aslund

Nyligen sattes en ny standard för RSPO-certifieringen, som bland annat mer långtgående ska säkerställa att det inte sker avskogning.