Populära fisken som är miljöbov – stor påverkan

I Netflixdokumentären ”Seaspiracy” förs det fram att människan helt måste sluta äta fisk för att rädda värdens hav.
WWF:s fiskeexpert Inger Melander.
Foto: WWF
I början av året påbörjade Findus en flytt av all produktion till Europa, som beräknas vara klar innan årets slut.
Foto: Google Maps
Projekt Ringsjön.
Foto: JOACHIM WALL

Den som vill vara klimatsmart och samtidigt äta djupfryst fisk bör läsa på förpackningen.  

Enligt WWF:s fiskeexpert Inger Melander krävs hållbart fiske, produktion och transport, men också att konsumenten ”breddar sin palett”. 

– Om vi lär oss äta mer av fisken skulle vi minska svinnet, säger hon. 

Djupfryst fisk är populär vardagsmat i många hushåll på grund av sitt låga pris och långa hållbarhet.

Men hur klimatsmart är den ”smidiga varan”? 

Enligt WWF:s fiskeexpert Inger Melander krävs framför allt ett hållbart fiske som baseras på bevarandet av välmående ekosystem, miljösmart paketering och transport, samt en varierad konsumtion och minskat matsvinn. 

Findus torsk skeppas till Kina

I en tidigare artikel kunde Expressen konstatera att Findus torsk skeppas till Kina för att fileas och paketeras.  

I början av året påbörjade Findus en flytt av all produktion till Europa, som beräknas vara klar innan årets slut. 

– Vi har hittat en samarbetspartner närmare där torsken fiskas, som möter våra krav, säger kommunikationssvarige Anna Jarleman. 

HÄR BEARBETAS TORSKEN

FINDUS

Torsk, sej, Alaska pollock och hoki fileas och paketeras sedan några år på EU-godkända beredningsfabriker i Kina. 


COOP

Tre av nio av torskarna har Sverige som produktionsland och fyra av nio har Polen och Litauen. Två av nio av våra frysta torskar har Kina som produktionsland.


ICA

Ica:s kylda torskprodukter fileas i Polen och packas i Sverige. Ica:s frysta torsk är från Norge och bearbetas och packas där.


AXFOOD (Hemköp, Willys, Mat.se etc)

Fisken fångas i närområdet/Europa, Norge och Sverige, men också i bland annat Polen, Baltikum, Danmark och Holland.

”Transporten är inte största boven”

Inger Melander är positiv till Findus flytt, men menar att transporten inte har den största klimatpåverkan. Hon understryker vikten av hållbart fiske och att våga variera sitt sjömatsintag. 

– Större rovfisk, som torsk som fiskas med bottentrål, har stor påverkan på ekosystemet. Istället kan man välja arter längre ner i näringskedjan, i den fria vattenmassan. Bottentrålning har högre bränsleåtgång, säger hon.

Enligt Icas kvalitetschef Lena Sparring finns det inte tillräckligt stor efterfrågan av dessa arter, vilket gör fisken svår att sälja. 

– Vi styrs av efterfrågan, men följer projekt som bedrivs för RAS (Recirculating Aquaculture Systems) odlad fisk, säger hon. 

”Om vi äter mer av fisken skulle vi minska svinnet”

Att ta vara på andra delar av fisken än filéerna är en annan viktig hållbarhetsfaktor, enligt Inger Melander. 

– Vi måste våga bredda vår palett. Om vi skulle lära oss att äta mer av fisken skulle vi minska svinnet. 

Bland andra Findus och Ica maler fisk till färs eller använder rester till djurmat. 

– Den feta delen på laxens buk säljs som en delikatess i Asien, berättar Anna Jarleman på Findus.  

Konsumentguide kan främja hållbarhet

WWF Fiskeguiden är en konsumentguide som ska främja hållbara och miljövänliga köp. 

– Hållbart fiske bidrar till ett hav som mår bättre och förhoppningsvis har en större möjlighet att anpassa sig till klimatförändringarna, säger Inger Melander, fiskexpert på WWF.. 

WWF FISKEGUIDEN

WWF Fiskeguiden har getts ut sedan 2002 och omfattar omkring 90 fisk- och skaldjursarter som säljs på den svenska marknaden.


De kommersiella fisk- och skaldjursarterna märks med grönt, gult eller rött ljus utifrån flera kriterier. 


Man ser över hur bestånden mår, hur effektiv förvaltningen och kontrollen är och hur fisket påverkar övriga delar av ekosystemet. För odlade arter granskas var fodret kommer ifrån, odlingssättet och miljöpåverkan från odlingen.


Guiden är en vägledning för både den enskilda konsumenten, restauranger och livsmedelsbutiker. 


– När man är ute i affären bör man läsa informationen på förpackningarna och använda WWF:s Fiskguide.” Detta kräver naturligtvis att relevant information finns utskriven, dvs artens namn, vart den är fiskad och hur, eller vart den är odlad och hur, säger Inger Melander. 


Källa: WWF

MSC-CERTIFIERING

Enligt Expressen Klimats kartläggning är fisken som säljs hos de stora livsmedelskedjorna i Sverige MSC-märkt, vilket innebär att man månar om bestånden, hur länge båtarna är ute och vilka redskap som används.


Findus var först i Sverige med att lansera MSC-certifierad fisk på marknaden 2003. Nu är hela deras sortiment certifierat.


Coop erbjuder nio olika frysta torskar, där samtliga alternativ är MSC-märkta och några även KRAV-märkta.


Ica strävar efter att ha så mycket MSC-certifierad fisk som möjligt.


– Vi kan inte garantera att det inte finns butiker som säljer annan fisk än den vi har i det centrala sortimentet, säger kvalitetschef Lena Sparring.


Axfoods kedjor, där Hemköp och Willys är störst, säljer mestadels MSC-certifierade produkter.


– Fisken som vi säljer är som lägst gullistade. Vårt mål är att bara sälja grönlistad fisk framöver, säger presschef Magnus Törnblom.

SÅ EFTERLEVS WWF FISKEGUIDEN

FINDUS

Findus efterlever WWF:s krav inom ramen för deras fiskeguide.  


COOP

Säljer ingenting som WWF Fiskeguiden har satt rött ljus på. 


ICA 

Ica har som krav att inte ska sälja fisk som är rödlistad av WWF.


AXFOOD (Hemköp, Willys, Mat.se etc)

Axfood har ett nära samarbete med WWF och följer Fiskeguiden sedan 2009. 

Se även: 

Så påverkas vi av global uppvärmning

FN:s klimatpanel: ”människans utsläpp har orsakat ökad global uppvärmning”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.