Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polly, 14, fick skolan att sluta med plastbestick

Matilda Ericsson och dottern Polly protesterade mot plastbesticken i skolan. Foto: Privat
Nu har Malmö stad ändrat rutinerna. Foto: Privat
Plastbesticken försvinner från Augustenborgsskolan i Malmö. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

När Augustenborggskolan skulle renovera sitt kök ersattes tallrikar, bestick och glas med plast.

14-åriga Polly protesterade mot att 700 elever skulle tvingas använda engångsartiklar i ett halvår – och nu ändrar Malmö stad sina rutiner.

 – Jag blev så glad och kände lite hopp, säger Pollys mamma Matilda Ericsson.

Köket på Augustenborgsskolan har stängt för renovering och under höstterminen måste maten dagligen köras ut till de 700 eleverna. Utan diskmaskiner valde Malmö stad att förse skolan med engångsartiklar i plast. 

– De källsorterade inte heller utan allt slängdes i en sopsäck. Min dotter och hennes vänner frågade personalen i matsalen om det inte gick att göra något åt det eftersom det var så dåligt för miljön, säger Matilda Ericsson, mamma till Polly som går i åttondeklass på skolan.

– Man märker på unga i dag att de är jätteoroade över planeten och framtiden. De har lärt sig att vi inte kan slösa så med resurserna.

Smugglade egna bestick

Personalen i matsalen svarade att det inte var deras beslut att använda plast. Polly vände sig till flera lärare som höll med om miljöproblemet, men inte heller de såg någon lösning.

– Hon tappade lite förtroendet för vuxna när alla bara kastade ansvaret ifrån sig. Polly ville ta med sig egna bestick men fick inte, de sa att det innebar en bakterierisk. Trots det började barnen smuggla bestick i väskan, som de sköljde av och hade i skåpet, eftersom de vägrade bidra till det här. 

Matilda Ericsson tog upp frågan under ett föräldramöte. Lärarna hade diskuterat plastbesticken med rektorn som hänvisat till beslut uppifrån. Matilda bestämde sig då för att själv kontakta Malmö stad.

– Malmö stads miljöprogram innehåller en massa fina ord om hur miljövänlig staden är och att det satsas på miljön. Jag skrev i ett mejl att de inte verkar följa sitt eget program. De blev riktigt oroade och sa att de skulle försöka samarbeta med skolan.

Skolan slutar med plastbestick

Efter lite runtslussande hamnade mejlet slutligen hos rätt person. I ett svar från chefen för skolrestaurangerna på serviceförvaltningen stod det klart att rutinerna nu ändras.

– Jag blev så glad och kände lite hopp. De ska sätta upp tydliga skyltar för storering och skicka riktiga bestick med maten. Det gick tydligen jättebra eftersom det ändå går en transport, säger Matilda Ericsson.

Plastmuggarna byts mot pappmuggar och ska sorteras med papptallrikarna. Samtidigt försvinner plastbesticken helt och hållet.

– På några veckor hade de ändrat rutinerna och det har inte kostat mig något mer än att skriva det här mejlet. I går skrev jag och tackade alla för att de tog frågan på allvar. Vi behöver samarbeta – om alla börjar tänka i de här banorna kan vi påverka och göra skillnad.