Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikernas chanser att hantera klimatet sågas

Så tycker svenskarna att politikerna hanterar klimatfrågan.
Per Bolund (MP).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf (C).
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Svenskarna sågar politikernas möjlighet att hantera klimatfrågan, visar en stor undersökning från Expressen/Demoskop.

Bara två av fem väljare har förtroende för Miljöpartiet i frågan – trots att miljö- och klimat är partiets profilfråga.

Samtidigt har S-väljare högre tilltro till MP än egna partiet.

– Det har använts mycket vackra ord. Man har inte kommit till handling på det sätt som behövs, säger nya MP-språkröret Per Bolund om undersökningen.

– Våra väljare prioriterar andra sakfrågor, säger Martin Kinnunen (SD), vars parti hamnar i botten av mätningen.

Två av tre svenskar är klart oroade över klimatförändringar och en övervägande majoritet (86 procent) pekar ut politikerna som ansvariga för att lösa klimatkrisen.

Samtidigt är förtroendet mycket lågt för att de svenska riksdagspartierna kan hantera klimatfrågan, visar den stora klimatmätningen som Demoskop har gjort på uppdrag av Expressen. Över 5 000 personer har intervjuats.

I toppen av mätningen hamnar Miljöpartiet. Men trots partiets profil är det inte mer än två av fem som har ganska eller mycket stort förtroende för att partiet kan hantera klimatfrågan. 

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, tror att det handlar om att politiken helt enkelt inte har levererat tillräckligt mycket. 

– Det har använts mycket vackra ord. Man har inte kommit till handling på det sätt som behövs, säger han. 

Och bland de egna väljarna är förtroendet på topp. Hela 95 procent säger sig lita på att Miljöpartiet hanterar klimatfrågorna. 

– Man ser att med Miljöpartiet blir det verkstad, säger en nöjd Per Bolund, och framhåller att det kommer behövas en kraftfullare miljöpolitik där man bland annat minskar på resursanvändningen och bygger bort beroendet av fossila bränslen, kol och olja. 

Lågt förtroende för SD bland egna väljarna

I botten hamnar Sverigedemokraterna där endast var tionde väljare svarar att de har förtroende för partiet i klimatfrågan. 

Och i den egna väljarkåren svarar bara var tredje att de har förtroende för SD, vilket också är den lägsta siffran sett till partiernas egna väljare i mätningen.

Enligt Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, handlar de låga siffrorna om att intresset för klimatpolitik är lägre bland SD-väljare.

– Vi vet att våra väljare prioriterar andra sakfrågor som de tycker är viktigare. 

Marin Kinnunen (SD)
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att politikerna inte lever upp till svenskarnas förväntningar hänger ihop med medial bild av att inga politiker gör något, enligt Kinnunen:

– En nidbild som har börjat odlas i medierna med tanke på Greta Thunberg och hennes olika uttalanden. Det är inte konstigt att det får efterverkningar.

– Det ger inte så mycket att fokusera på de mest alarmistiska teorierna om att saker och ting kommer gå fruktansvärt. Alla som jobbar med politik vet att det pågår väldigt mycket arbete. 

C och V förtroende bland egna väljarna 

Knappt en av tre har förtroende för Centerpartiet, som hamnar näst högst i mätningen.

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet, tycker att det är bra att svenskarna har höga förväntningar på att politikerna ska lösa klimatfrågan. 

– De senaste åren har utsläppsminskningarna avstannat, trots regeringens höga svansföring. En mängd rapporter det senaste året, från FN:s klimatpanel till Sveriges klimatpolitiska råd säger att vi inte kommer att nå klimatavtalet med nuvarande politik, att mer måste göras, säger han. 

– Därför är känslan av att det händer för lite inte så konstig.

Rickard Nordin (C).
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Strax efter Centern hamnar Vänsterpartiet. Enligt partisekreteraren Aron Etzler kommer Sverige inte att få en vettig klimatomställning om den upplevs för orättvis för den egna individen. 

– Man kan ha skatter och regler som bestraffar vanligt folk, eller så kan man se att de allra största utsläppen kommer från företag runtom i världen. Vi behöver ställa krav på de företagen, säger han.

Fler S-väljare har förtroende för MP 

En av fyra väljare har förtroende för Socialdemokraterna. Men bland S-väljare är förtroendet högre för Miljöpartiet (63 procent) än för det egna partiet (58 procent).

– Vi behöver helt enkelt prata mer om vår vision om den första fossilfria välfärdsnationen i världen och hur vi når dit, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna, om förtroendeskillnaden till MP. 

Enligt Lena Rådström Baastad är en ambitiösare klimatpolitik nödvändig för ett fossilfritt samhälle ska nås.

– Därför tänker vi ta fighten mot de högerkrafter som i dag bromsar klimatarbetet, både i Europa men också här i Sverige.

Lena Rådström Baastad.
Foto: STINA STJERNKVIS/TT / TT NYHETSBYRÅN

M: ”Slut på symbolpolitik”

Förutom Centerpartiet hamnar de borgerliga partierna i botten. Kristdemokraterna har knappt var femte väljares förtroende i klimatfrågan. 

Oavsett hur politiker agerar i miljöfrågor så kommer några anse att man gör fel, menar Kristdemokraternas miljöpolitiske talesperson Kjell-Arne Ottosson. 

– Man går antingen för långt eller man gör alldeles för lite, säger han och tillägger att partiet bedriver ett förnyelsearbete inom området miljö och klimat. 

Moderaterna landar på ynka 15 procent, och enbart 37 procent av partiets väljare uppger att de har förtroende för att partiet kan hantera klimatfrågan.

Jessica Rosencrantz (M), miljö- och klimatpolitiska talesperson, kommenterar inte den låga siffran. I stället riktar hon skarp kritik mot den rödgröna regeringen som hon hävdar mäter sin klimatpolitik i antalet spenderade kronor – och inte utifrån sänkta utsläpp.

– Det måste vara slut på symbolpolitiken och i stället fokus på resultat, säger hon och understryker att klimatpolitiken måste fokusera på transporterna och industrin. 

Jessica Rosencrantz.
Foto: ANDREAS ALFREDSSON / MODERATERNA / TT NYHETSBYRÅN

Strax över SD hamnar Liberalerna. Bara 13 procent har förtroende för partiet i klimatfrågan. De har däremot sina egna bakom sig – 58 procent av L-väljarna uppger att de litar på partiets klimatpolitik.

Expressen har sökt Liberalerna för en kommentar. 

En av tio har förtroende för SD

Högt eller mycket högt förtroende avseende hanteringen av klimatfrågan. Andel av egna väljare inom parantes.


Miljöpartiet: 39 procent (95 procent)

Centerpartiet: 29 procent (80 procent)

Vänsterpartiet: 28 procent (72 procent)

Socialdemokraterna: 26 procent (58 procent)

Kristdemokraterna: 17 procent (43 procent)

Moderaterna: 15 procent (37 procent)

Liberalerna: 13 procent (58 procent)

Sverigedemokraterna: 10 procent (34 procent) 


Källa: Expressen/Demoskop

Klimatundersökningen i korthet

• Två av tre svenskar (66 procent) uppger att de är ganska eller mycket oroade för klimatförändringar.

• Kvinnor och unga oroar sig mest. Samtidigt är skillnaderna små mellan stad och landsbygd.

• Miljöpartister oroar sig mest (99 procent) och sverigedemokrater minst (39 procent).

• Över hälften i undersökningen (55 procent) svarar att de är ganska eller mycket engagerade i miljö- och klimatfrågor. 

• En stor majoritet, 86 procent, tycker att det är viktigt att själva bidra till en bättre miljö.


Om undersökningen

På uppdrag från Expressen har Demoskop låtit göra 5 277 intervjuer med en slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel. 

Resultatet har vägts med avseende på kön, ålder och partival. 

Undersökningen genomfördes mellan den 6 och 26 mars 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.