92 makthavare ställs mot väggen om klimatnödläget

Gästade Expressens scen i Almedalen.
...och likaså M-toppen Elisabeth Svantesson.
Foto: SVEN LINDWALL
SÄPO-chefen Klas Friberg är en av de som fått frågan..
Foto: SVEN LINDWALL

Alla gäster på expressens scen får frågan: ”Vad gör du i/åt klimatnödläget?”

Här är deras svar.

Annika Fredén.

Annika Fredén, universitetslektor i statsvetenskap:

– Jag cyklar till jobbet. Det är inte jättelång väg, men en brant uppförsbacke! Och jag åker mycket tåg. Det är nog mitt bidrag, att jag färdas på ett klimatvänligt sätt.


Morgan Johansson.

Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister:

– Jag äter mindre kött för klimatets skull, och har upptäckt halloumi som ett komplement till sommarens grillkvällar. Om klimateffekterna fortsätter som de har gjort kommer vi att få stora flyktinggrupper och då behövs ett gemensamt ansvar för mottagandet mellan länderna.


Sara Skyttedal.

Sara Skyttedal (KD), ny EU-parlamentariker:

– I det utskott där jag sitter i parlamentet kommer jag jobba för mer forskningsresurser på ny grön teknik, framför allt batteriteknik.


Lena Rådström Baastad.

Lena Rådström Baastad (S), partisekreterare

– Jag tror att det är farligt när diskussionen om klimatfrågan bara blir privat ansvar - här behövs politik för att driva omställningen. Vi kan kombinera grön omställning med tillväxt och måste se till att företag och transportsektorn kan ställa om.  


Sofie Ekman och Karin Adelsköld.

Sofie Ekman, volontär, Tjejzonen:

– Jag handlar mycket second hand, försöker att inte slänga mat, kör inte bil och har fått flygångest.

Karin Adelsköld, komiker och ambassadör, Tjejzonen:

– Jag har aldrig ätit kött och köper bara gamla kläder.


Kaj Török.

Kaj Török, hållbarhetschef, Max

– Vi seglade hit, jag är klimatarian – alltså jag äter inom klimatets gränser – och jag tillåter mig själv max en flygresa per år.


Jakop Dalunde.

Jakop Dalunde (MP), avgående europaparlamentariker:

– I eftermiddag ska jag segla hem till Stockholm. Jag tycker att det är roligt att segla men också bra att använda vinden för att ta sig fram över vågorna. Jag ska åka tåg till Biarritz i sommar.


Olle Wästberg.

Olle Wästberg (L) tidigare generalkonsul New York, journalist och politiker:

– Egentligen inte så mycket. Sopsorterar ordentligt, åker kollektivt i Stockholm, promenerar mera, och lite mindre kött faktiskt.


Henrik Vinge.

Henrik Vinge (SD), gruppledare:

– Jag använder inte det uttrycket, jag använder inte överord. Men det finns mycket vi kan göra. Exempelvis separera matavfall och tillverka biobränsle av det. 


Elisabeth Dahlin.

Elisabeth Dahlin, barnombudsman:

– Vi har bergvärme hemma, komposterar i princip allt och odlar väldigt mycket själva.


Magdalena Andersson.
Foto: SVEN LINDWALL

Magdalena Andersson (S), finansminister:

– Vi har kraftfullt ökat klimatstyrningen. Bland annat genom satsningen ”Klimatklivet”, ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder för en omställning i alla delar av samhället.


Frida Stranne.

Frida Stranne, USA-expert:

– Jag försöker att inte åka någonstans inrikes dit jag måste ta mig med flyg.  


Thomas Bodström.
Foto: SVEN LINDWALL

Thomas Bodström, advokat, före detta justitieminister (S):

– Jag försöker få min advokatbyrå att inte använda papper, att alla förundersökningar på tiotusentals sidor på cd. Det är in i hellskotta mycket papper. Att vi använder tåg istället för flyg. Vi har en hållbarhetspolicy även för miljön. 


Antje Jackelén.

Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan:

– Jag arbetar med ett biskopsbrev om klimatet. 2014 hade vi ett biskopsmöte med en lite skrift om klimatet och efter fem år behöver den revideras, för nu är det inte längre ”klimatfrågan” eller ”klimatutmaningen” utan det är ”klimatkrisen”. 


Lena Ag.

Lena Ag, generaldirektör, Jämställdhetsmyndigheten:

– Samhället måste ställa om för att vi ska klara det och vad privatpersoner gör enskilt är kanske inte jätteviktigt. Jag äter mindre kött, jag tänker på hur jag reser och sådana saker. På Jämställdhetsmyndigheten tittar vi bland annat på resepolicy.


Carina Bergfeldt.
Foto: SVEN LINDWALL

Carina Bergfeldt, USA-korrespondent SVT:

– Jag har ju en jobbig situation, att jag flyger precis hela tiden i mitt jobb. Så jag skäms hela tiden och tycker att jag är jordens sämsta människa. Tyvärr tar det fem, sex dagar att bila tvärs över USA.


Mikael Damberg.
Foto: SVEN LINDWALL

Mikael Damberg (S), inrikesminister:

– Krisberedskap har mycket att göra med klimatförändringar, det driver översvämningar och torka. Mitt ansvar är att förbereda oss för en ny situation, samtidigt som Sverige måste minska sin klimatpåverkan. Jag är övertygad om att omställningen skapar nya möjligheter och arbetstillfällen.


Jennie Nilsson.

Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister:

– Jag ser framför allt till att klimatfrågan ligger väldigt högt på min politiska agenda. Jag skjuter in den lite överallt.


Michael Arthursson.

Michael Arthursson (C), partisekreterare:

– I vår familj försöker vi att vara så klimatvänliga som möjligt. Det handlar om allt från hur vi konsumerar - vi kanske har de gamla paltorna lite längre - till hur vi reser.


Peter Wiwen-Nilsson.
Foto: SVEN LINDWALL

Peter Wiwen-Nilsson, vd Race for the Baltic:

– Om vi skulle få en temperaturökning kommer sannolikt en av de mest påtagliga konsekvenserna vara att problemen i Östersjön accelererar, så att arbeta med det är en väldigt relevant fråga för oss lokalt här.


Cilla Benkö.
Foto: SVEN LINDWALL

Cilla Benkö, vd Sveriges radio:

– Jag agerar både personligt och professionellt, genom att se till att Sveriges radio gör en hållbarhetsredovisning varje år, och vi ser också över vår resepolicy. 


Jesper Bengtsson.

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN:

– Jag äter mindre kött, och även om jag åker mycket bil fortfarande har jag skaffat en hybridbil. 


Madeleine Sjöstedt.

Madeleine Sjöstedt, generaldirektör Svenska institutet: 

– Vi måste jobba hårt inom myndigheten med de här frågorna. Personligen gör jag som de flesta svenskar: jag sophanterar, är med i bilpool, åker båt i stället för bil på sommaren. Allting handlar om att enskilda människor måste vilja ta ansvar.


Eva Hamilton, Kristina Åberg och Anna Serner.

Eva Hamilton, ordförande Film&TV-producenterna:

– Jag har köpt en laddhybrid. Dra ner temperaturen inomhus en grad på vintern och köp färre plagg så har du gjort ganska stor skillnad.

Kristina Åberg, filmproducent:

– Jag kör en elbil.

Anna Serner, vd Svenska filminstitutet:

– Jag äter mindre kött och försöker minska klimatpåverkan i vardagen.


Bartosz Wieliński.

Bartosz Wieliński, Gazeta Wyborcza:

– Vi rapporterar om naturligtvis om frågan, men problemet är att polska regeringen inte anser att klimathotet existerar. Partiet Lag och rättvisa är besatta av det förflutna, de tror inte på klimatförändringarna och de fortsätter stödja kolgruvorna.


Lars Berge.

Lars Berge, författare:

– Jag är pyttelite optimistisk. Men jag tror inte att vi kan göra det på det individuella planet, att jag som konsument ska ändra mina konsumtionsvanor för att rädda planeten. Vad ska jag göra? Inte skaffa fler barn, det är väl det som skulle göra störst skillnad.


Lena Hallengren.

Lena Hallengren (S), socialminister:

– Man får tänka på vad man äter och ta cykeln istället för bilen.


Ardalan Shekrabi.
Foto: LISA MATTISSON

Ardalan Shekarabi (S), civilminister:

– Har lagt om konsumtionen en hel del, vi köper mer begagnat nu. Äter mindre kött än tidigare. Väljer fläsk och kyckling i stället för nötkött.


Juno Blom.

Juno Blom (L), partisekreterare:

– Jag måste tacka mina två döttrar. De har verkligen fått mig att tänka till. Jag ser till att åka tåg, jag ser till att källsortera och inte låta vattnet rinna för länge. Men framför allt samtala med mina döttrar och ta del av deras medvetenhet.


Christer Mattsson.

Christer Mattsson, forskare om våldsbejakande extremism:

– Att dra ner på köttkonsumtionen är en sån sak som vi pratar om hemma.


Foto: SVEN LINDWALL

Gudrun Schyman (Fi), före detta partiledare:

– Dels har jag solpaneler på hela taket. Men det jag siktat in mig på nu, som aktivist, är mina pensionspengar. De hundra bolag som skitar ner mest ägs till 70 procent av pensionspengar. Pensionspengarna måste få fötter.

Alex Schulman, krönikör Expressen:

– Dels har jag möjlighet att opinionsbilda i ämnet genom mina kolumner i Expressen. Dels försöker jag leva medvetet, jag försöker till exempel äta mindre kött.


Christer Fuglesang.
Foto: SVEN LINDWALL

Christer Fuglesang, Sveriges första rymdfarare och professor

– Jag åker gärna tåg när jag kan, men inte för att jag känner flygskam utan för att det bidrar lite till att hålla igen. Jag cyklar i stan och äter mindre kött, men också för att jag tycker att det är hälsosammare.


Anders Thornberg.
Foto: SVEN LINDWALL

Anders Thornberg, rikspolischef:

– Dels försöker jag tänka på hur jag lever och jag blir påmind av min närstående yngre generation. Men framför allt tänker vi på det på jobbet och jobbar stenhårt med tekniken. Alla möten där vi inte behöver träffas fysiskt kör vi på nätet, jag har poliser över hela Sverige och kör många möten vid mitt skrivbord framför datorn i stället för att de flyger till Stockholm eller att jag flyger ut i landet.


Cecilia Uddén.

Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, SR

– Jag sopsorterar, även om det inte är någon nytta med det för det finns ingen sopsortering i Egypten. Jag cyklar i Kairo. Om folk ser en blond kvinna på cykel så ger de mig hela gatan, för ingen vill köra på mig. Annars är jag inte särskilt bra – jag måste flyga mycket i mitt jobb. Det går till exempel inget tåg från Egypten, via Israel och in i Syrien.


Peter Hultqvist.
Foto: LISA MATTISSON

Peter Hultqvist (S), försvarsminister

– I Försvarsmakten prioriterar man miljöfrågorna. Man följer de riktlinjer man får, det är noga, så miljöfrågorna finns ständigt närvarande. Om man skulle missa något då kan jag garantera att det alltid finns någon som påminner.


Tomas Eneroth.
Foto: LISA MATTISSON.

Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister

– Jag försöker leva så klimatsmart jag kan. Som statsråd måste jag ibland åka till ett möte i Washington eller Toronto, då är det flyg som gäller. Men jag åker tåg hem till Växjö.


Alireza Akhondi och Maria Malmer Stenergard.

Alireza Akhondi  (C), riksdagsledamot

– För mig handlar denna fråga om att vi hittar en långsiktighet. Och vi måste jobba för att varje satsad skattekrona får dubbel effekt.

Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson

– Jag försöker köpa begagnat, källsortera och jag åker kollektivt när det går. Och jag försöker lyfta behovet av en effektiv klimatpolik, som gör verklig skillnad.


Tindra Jällhage och Mina Pohankova.
Foto: SVEN LINDWALL

Tindra Jällhage, skolstrejkare Fridays for future

– Det viktigast är inte vad jag gör, utan vad hela systemet, samhället gör.

Mina Pohankova, skolstrejkare Fridays for future

– Jag äter till exempel inte kött. Men man kan inte lägga allt ansvar på individen. Det är företagen om står för stora delen av utsläppen.


Hans Dahlgren.
Foto: SVEN LINDWALL

Hans Dahlgren (S), EU-minister

– Jag flyger en hel del i mitt jobb, men på semestern åker jag tåg långt ner i Europa. Till Trieste. Det är roligt att åka tåg.


Ibrahim Baylan.
Foto: SVEN LINDWALL

Ibrahim Baylan (S), näringsminister

– Vi har ett klimathot som vi behöver hantera. Men vill inte kalla det ”nödläge”. Vi jobbar hårt för att bli av med den fossila energin, det är jätteviktigt.


Anders Ygeman.
Foto: SVEN LINDWALL

Anders Ygeman (S), inrikesminister:

– Vi har dragit ner på kött i vår familj – köttfärsen till våra fredagstacos är nog nästa grej att ryka. 


Jonas Sjöstedt.
Foto: LISA MATTISSON

Jonas Sjöstedt (V), partiledare:

– Jag tror att det viktiga är det stora. Hundra storföretag står för merparten av utsläppen. Om de får fri lejd, då tror jag att folk tappar sugen. Jag ska inte säga att jag är ett superföredöme, jag har mina solceller på taket, jag har som mål att aldrig flyga inrikes, jag försöker dra ner på min köttkonsumtion. Men det mesta är politiska beslut, det mesta måste vi göra ihop.


Patrik Lundberg och Berit Müllerström.

Patrik Lundberg, krönikör Expressen:

– Jag har inte ätit kött på 15 år. Innan det åt jag typ två kebabpizzor om dagen, så jag behöver nog vara vegetarian resten av livet för att kompensera.

Berit Müllerström, andre vice ordförande LO:

– Jag åker mycket kollektivtrafik. Har minskat på köttkonsumtionen. Och återanvänder saker.


Daniel Suhonen och Stig-Björn Ljunggren.

Daniel Suhonen, chef Katalys och grundare S-föreningen Reformisterna:

– Jag äter mindre nötkött och mer kyckling men jag är inte absolutist.

Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare:

– Jag har skaffat paraply.


Linda Snecker Westerlund och Johan Forssell (M).

Linda Snecker Westerlund (V) rättspolitisk talesperson:

– Jag driver en politik där vi ska beskatta dem som beskattar allra mest och så lagar jag mycket mer vegetarisk mat hemma.

Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson:

– Jag promenerar i stället för att åka bil.


Petter Stodalen.
Foto: SVEN LINDWALL

Petter Stordalen, hotellmagnat:

– Det viktigaste jag kan göra är att förändra bolagen jag är inne i, så de är övertygade om det ansvar vi har på alla områden. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Jag är aktivist, för det finns inte något alternativ.


Jenny Kuttim och Michael Håfström.

Jenny Kuttim, journalist:

– Jag försöker lära mina barn värderingar och att man ska äta rätt och tänka klimatsmart.

Michael Håfström, regissör:

– Att skaffa sig kunskap är ett bra vapen överhuvudtaget och också i det här fallet. 


Ing-Marie Wieselgren.

Ing-Marie Wieselgren, SKL

– Jag har fyllt mitt ladugårdstak med solpaneler så att vi kan vara självförsörjande med el.


Magnus Jägerskog.

Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris

– Jag åker kollektivtrafik och har installerat bergvärme för att få ner energikostnaderna. 


Aron Etzler.
Foto: SVEN LINDWALL

Aron Etzler (V), partisekreterare:

– Det absolut viktigaste för alla människor är att man agerar politiskt. En stor del av de utsläpp som sker är på grund av en mängd storföretag som ser till att vi skräpar ner naturen.


Nooshi Dadgostar (V) och Romina Pourmokhtari (L).

Nooshi Dadgostar (V):

– Jag åker kollektivtrafik och duschar inte för länge.

Romina Pourmokhtari (L):

– Jag åker kollektivtrafik, jag sopsorterar, jag cyklar helst. Vi har vegonorm i mitt ungdomsförbund, jag försöker hålla mig till vegetariskt.


David Cvach.
Foto: SVEN LINDWALL

David Cvach, Frankrikes ambassadör i Sverige:

– Jag använder nästan aldrig min bil. Jag går eller cyklar. Jag har ingen elcykel utan en klassisk svensk Skeppshult.


Helene Odenljung.
Foto: SVEN LINDWALL

Helene Odenljung (L), kommunalråd i Göteborg och vice ordförande SKL:

– Jag blivit bokashi-frälst. Det är en japansk komposteringsmetod, man tar hand om matsvinnet och göra jord av det. Jag har en låda hemma. Det går att ha i både lägenhet och hus.


Anna Maria Corazza Bildt.
Foto: SVEN LINDWALL

Anna Maria Corazza Bildt (M), EU-parlamentariker:

– Maten, naturligtvis. Vårt sätt att leva. Men också engagera ungdomar, lyfta medvetenhet. Informera, vara saklig.


Ylva Johansson.
Foto: SVEN LINDWALL

Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister:

– Genom att vara delaktig i den här regeringen, vi har satsat stort på klimatpolitiken och den här omställningen. Vi fick ju en backlash i den här budgeten som beslutades i december, men vi har kunnat återställa en del av det. Vi har fortsatt ambitionen att driva en mycket aktiv klimatpolitik, Sverige ska vara ett föregångsland i omställningen och det är den här regeringen en garant för.


Thomas Mattsson.

Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen:

– Jag köper närproducerat och sopsorterar, men det som är mitt stora bidrag är att Expressen ska anställa fem journalister på en klimatredaktion, vi utbildar alla medarbetare i klimatfrågan och vi har dagliga klimatsidor i tidningen för att bidra med journalistik och kunskapsspridning. Vi fortsätter och förstärker bevakningen av frågan.


Viveka Hansson.

Viveka Hansson, programchef TV4 och ordförande för Utgivarna:

– Vi har startat en vetenskapsredaktion för att bli bättre på att förstå frågorna och vi på satsar internutbildning. Viktigt att media genomlyser och skärskådar frågorna.


Ingemar Persson.
Foto: SVEN LINDWALL

Ingemar Persson, programchef SVT:

– Vi startade redan för flera år sedan serien ”Planeten” som beskrev det som händer nu.


Klas Friberg.
Foto: SVEN LINDWALL

Klas Friberg, chef Säkerhetspolisen:

– Vi har förbättrat vår sopsortering och några i familjen har valt att bli vegetarianer, dock inte jag.


Elisabeth Svantesson.
Foto: SVEN LINDWALL

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson:

– Det är bråttom. Klimathotet är på riktigt och det krävs effektiva lösningar, att elektrifiera vägar och satsa på kärnkraft. Privat ser jag till att sopsortera och välja smarta alternativ. Jag har ingen flygskam. Många av oss måste flyga och slutar vi flyga blir världen mindre öppen. Men flygmotorerna kanske kan gå på något annat drivmedel.


Karin Pettersson.

Karin Pettersson, Schibsted:

– Jag försöker flyga mindre. Jag försöker åka tåg till Oslo när jag kan – men det är svårt, det är otroligt usla tågförbindelser. Jag äter mindre kött och jag har ingen bil.


Isak Skogstad.

Isak Skogstad, skoldebattör:

– Jag har ändrat mina matvanor, jag äter mindre kött. Flexitarian kallas det visst.


Mikaela Valtersson, vice vd Kunskapsskolan:

– Jag är vegetarian.


Yasmine Bladelius, riksdagsledamot S:

– Jag har en dotter där hemma som inspirerats av Greta Thunberg, vilket till att vi dels äter mycket mindre kött och har börjat källsortera på ett helt annat plan och plocka upp skräp och allt annat.


Alexandra Anstrell, riksdagsledamot M:

– Jag har lånta fjädrar här i dag från Almedalsgarderoben, cirkulär ekonomi är väl bra. Sedan skjuter jag mitt eget kött, det är väldigt ekologiskt och bra, till exempel.


Johan Torgeby.

Johan Torgeby, vd SEB:

– När jag hörde om flygskam för första gången härom månaden, då bet den direkt. Det är klart att jag är en person som agerar på ett världsplan. Jag försökte vara vegan några månader, det gick inte så bra men jag lärde mig väldigt mycket om att konsumera på ett ansvarsfullt sätt. I dag hade vi veganska burgare på vår lunch med alla. I övrigt är det ökad medvetenhet och framför allt professionellt se till att jag får ihop både privatliv och det professionella i samma riktning.


Lina Axelsson Kihlblom.
Foto: SVEN LINDWALL

Lina Axelsson Kihlblom, före detta rektor och ordförande Mind:

– Jag försöker att i min vardag göra så många små val som jag kan. Jag tog färjan hit – jag gick upp klockan tre i morse och tog färjan i Nynäshamn klockan fem – för att jag tänkte att jag inte ska ta flyget. Nu får vi hoppas att båten är ett miljövänligare alternativ, men jag tänker att vi går i en riktning och den dagen vi måste börja fatta stora beslut, som vi kommer att behöva göra, då vill jag vara en av dem som är lite modigare och vågar säga: ”Gå all in, go crazy, gör det här ordentligt och kompromissa inte, för kompromissen har alltid ett pris.”


Magnus Hedman.
Foto: SVEN LINDWALL

Magnus Hedman, tidigare målvakt i fotbollslandslaget:

– Jag har slutat köra bil inne i stan. Det är jäkligt varmt promenera med kostym och datorväska, men... Jag har till och med börjat åka kommunalt. Mina barn tycker det är jättekul, jag brukar facetajma med dem: ”Kolla, pappa åker tunnelbana!”


Carolina Klüft.
Foto: Lisa Mattisson

Carolina Klüft, OS-medaljör och verksamhetschef generation Pep:

– På alla möjliga vis. Jag har själv suttit i Naturskyddsföreningens styrelse i flera år och är engagerad. Jag flyger inte inrikes till exempel. Och försöker att inte köpa så mycket nya kläder, utan lappa och laga och låta barnen ärva.


Anna Wikland.
Foto: Lisa Mattisson

Anna Wikland, Sverigechef Google:

– Både jag som privatperson och vi på Google bryr oss otroligt mycket om klimatet. Ett initiativ som vi har är hur vi ska använda egen teknik kring möten. I Sverige utvecklar vi videokonferenssystem globalt. Hur kan vi minska resor och använda egen teknik mer? Både för miljön och egen hälsa, det tar på krafterna att resa mycket. 


Anna Ekström.
Foto: Lisa Mattisson

Anna Ekström (S), utbildningsminister:

– Jag har ändrat mycket av mina vanor. Jag försöker åka tåg så mycket jag kan och cyklar fortfarande mycket, det är perfekt för att få motion och komma fram i tid. Jag äter mer och mer vegetariskt, under inflytande av mina kloka och tjatiga barn.


Andreas Norlén.

Andreas Norlén (M), talman:

– Jag försöker vara medveten och tänka i de perspektiven. Sedan inte alltid så enkelt att omsätta i praktiken. Vi har till exempel en resepolicy i riksdagen och ibland kan det vara svårt få till att åka tåg. Det jag tror att Greta Thunberg och andra bidragit till är att sätta fokus ännu mer på frågan, föra ut det brett till svenska folket att vi måste vara medvetna om problemen och göra vad vi kan. Det är svårt att inte vara imponerad av det genomslag som Greta fått.


Magnus Ranstorp.
Foto: SVEN LINDWALL

Magnus Ranstorp, terrorforskare:

– Jag måste bikta mig: Jag är dålig på det. Vi flyger ganska mycket till exempel – jag tänker att vi kanske borde ha fler videokonferenser.


Amanda Lind.
Foto: Expressen

Amanda Lind, kulturminister:

– Många nätter på tåg har det blivit till och från Stockholm. Men helt absurt att det är dyrare att åka tåg än att flyga. Det är lagstiftning och politik som krävs. Viktigt också att många inom näringslivet visar vägen.


Mia Stuhre.

Mia Stuhre, projektledare Almedalsveckan:

– Jag plockar alltid skräp, även om det inte är direkt kopplat till klimatet. Sen åker jag mycket kollektivt. Det fungerar utmärkt här på Gotland.


Johan Heed.

Johan Heed, gruppchef för dialogpolisen:

– Jag har tänkt en hel del på mina resor, man kan åka tunnelbana en hel del som dialogpolis i stället för att kvittera ut en polisbil. Eller promenera. I familjen är vi väldigt noga med att inte använda engångsplast, till exempel sugrör.


Per Bolund
Foto: SVEN LINDWALL

Per Bolund (MP), språkrör:

– Oj, var ska jag börja? Vi äter till exempel mindre kött. Vi har infört vegetariska vardagar i vår familj. Och det första jag gjorde när vi flyttade in i vårt hus var att slänga ut oljepannan och installera en pelletspanna i stället, och tilläggsisolera vinden.


Foto: Lisa Mattisson

Robyn Curnow, programledare CNN:

– Mycket återvinning. Amerikaner är inte lika duktiga på det som ni i Skandinavien. Sen är det viktigt att prata mycket om detta med nästa generation, med barnen.


Åsa Lindhagen.
Foto: Lisa Mattisson

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP):

– Som enskild individ? Dels handlar det om att vara en del i en större, global rörelse. Det här är ett av skälen varför jag är miljöpartist: klimat- och miljöfrågan. Det är vår största utmaning som vi står inför i mänsklighetens historia. Jag vill vara en del av den rörelse som står upp för att vi behöver kraftfulla åtgärder. Jag tror att vi har mycket att vinna på att organisera oss.


Märta Stenevi (MP).

Märta Stenevi (MP), partisekreterare:

– 2012 hade jag aldrig varit medlem i ett politiskt parti eller engagerad i en rörelse. Jag hade tre barn och en yrkesroll (som inköpschef på ett marknadsföringsföretag) där jag varje dag kände hur svårt det var att göra hållbara val. Så det jag gjorde var att engagera mig politiskt. Som privatperson gör jag små saker, men detta är ett systemfel som måste förändras genom politiken. Det är bara genom politiken som vi kan ge en hållbar framtid till barn och ungdomar.

Här är väljarnas synpunkt – undersökning med Demoskop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.