Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikerns protest – mot skolans vegomat

I ett upprört Facebookinlägg skriver Karolina Wallström att maten snarare verkar passa på en fransk bistro eller vegetarisk restaurang.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Karolina Wallström, kommunalråd (L) Örebros kommun.Foto: Pressbild

Det liberala kommunalrådet Karolina Wallström lät sin 17-åriga son äta hamburgare fem dagar på raken efter att ha ratat skollunchen. 

Hon riktar nu skarp kritik mot Örebros skolmat – både för att den är vegetarisk och för att den har ovanliga namn.

– Att styra mot mer vegetarisk kost måste få ta tid och ska genomföras genom dialog, stimulans och mer morötter. Tvång fungerar dåligt, säger Karolina Wallström.

I ett upprört Facebookinlägg skriver Karolina Wallström att maten snarare verkar passa på en fransk bistro eller vegetarisk restaurang då skolan serverade alla tre alternativ vegetariska två av skolveckans fem dagar. ”Låter som lättluncher och inte något som vår 17-årige son kan studera en hel dag på... Hur ska de klara skoldagen?”, frågar sig politikern.

Till Nerikes Allehanda säger Karolina Wallström att hon efter att ”desperat ha sagt ja till Mc Donalds fem av fem dagar” läste igenom några veckors skolmatsmenyer och blev väldigt missnöjd. 

– På hans skola finns det tre rätter att välja på varje dag. Förra veckan fanns det bara vegetarisk mat att välja på under två dagar.

– Som rödbetskalops - vad är det, säger hon till NA.

Kommunens klimatmål ska inte handla skolmaten

Karolina Wallström tror inte bara att det är den köttfria maten som är problemet, utan säger att de konstiga namnen skrämmer bort en del av eleverna. Hon anser att det ska serveras enklare rätter och att maten inte ska vara ihopblandad, som grytor och gratänger. 

På frågan om att de många vegetariska rätterna är en del av kommunens klimatmål, och om dessa ska överges, säger hon att klimatmålen inte ska drabba skolmaten, utan kompenseras på andra håll. 

– Ja med grön skatteväxling till exempel, det finns många andra sätt än att komma med pekpinnar till skolornas kockar när de köper kött, svarar hon NA.

Till Expressen säger Karolina Wallström att hon anser att skolan ska erbjuda mat som många elever gillar.

 – Ett av dem ska vara ett väldigt gott vegetariskt alternativ.

Facebookinlägget har i skrivande stund fått över 200 kommentarer med både medhåll och stark kritik.