Sedan i tisdags har motsvarande omkring 260 000 kubikmeter orenat avloppsvatten per dygn pumpats ut i den polska floden Wisla, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Floden strömmar norrut och mynnar ut i Östersjön. Polens hälsominister har uppmanat boende längs Wisla att varken bada eller fiska och allt vatten bör kokas innan användning, även vid tandborstning.
Det är ännu oklart vad som har orsakat skadan i reningsverket Czajka utanför Warszawa, som nyligen renoverades. Även ett säkerhetssystem ska ha kollapsat i samband med händelsen.
Reningsverk har kollapsat i Polen
Föroreningar och smittämnen från orenat avloppsvatten kan ha en negativ inverkan på miljön och människors hälsa. Ämnen som fosfor och kväve i vattnet leder till övergödning.
Polen är den största utsläpparen av näringsämnen i Östersjön och står för drygt en tredjedel av all fosfortillförsel. Samtidigt går utvecklingen framåt och mycket pengar har investerats i att förbättra de polska reningsverken.
– Det är svårt att säga exakt vad det här får för effekt ute i havet. Det handlar om näringsämnen, bakterier och tungmetaller som följer med. Det är ingen rolig situation för polackerna, säger Lars Sonesten, forskare vid SLU och ordförande för Helsingforskommissionens arbetsgrupp Pressure, för minskad påverkan på Östersjön.
Utsläppen hamnar i Östersjön
Enligt hans beräkningar innebär det trasiga reningsverket att motsvarande 2,3 ton fosfor och 12 ton kväve släpps ut i floden varje dag – som till stor del slutligen hamnar i Östersjön.
Om utsläppen skulle få fortsätta under ett helt år innebär det att fosforbelastningen via Wisla till Östersjön ökar med cirka 20 procent, enligt Sonesten.
– Nu får vi verkligen hoppas att de får ordning på problemet betydligt fortare än så, men det är en tickande klocka och varje sekund, dag och vecka kommer att påverka Östersjön.
Hölls hemligt i ett dygn
Föroreningarna och vattenkvaliteten övervakas men det ännu okänt hur allvarligt läget är. Man ska nu bygga en pontonbro med ett tillfälligt system som kan fånga upp utsläppen – men arbetet kan ta flera veckor.
Händelsen utreds av åklagare eftersom det dröjde över ett dygn innan berörda myndigheter informerades.
– Att hålla olyckan hemlig är otroligt ansvarslöst. Vi hade kunnat vidta flera åtgärder under dessa 24 timmar, säger miljöministern Henryk Kowalczyk till TVN24.
Utsläppen orsakar övergödning
Ökad tillförsel av näringsämnen i havet orsakar övergödning där växtplankton trivs.
När växtplankton dör förbrukar de syre vilket bidrar till syrefattiga bottnar.
Syrebristen gör miljön obeboelig för bottenlevande djur och fisk.
60 000 kvadratkilometer botten i Östersjön är i dag helt syrefri – en yta större än Danmark, enligt SMHI.