Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Plastskräp på jordens mest isolerade plats

Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Havet är djupt.

Men inte tillräckligt djupt för att undvika platskassar.

Det är i nyligen publicerade bilder från en särskild databas som fotograferat djuphaven, Deep-Sea Debris Database, som forskarna upptäckt att en vanlig plastkasse av den typ som används i mataffärer ligger och skräpar på botten av Marianergraven, rapporterar National Geographic.

Fyndet innebär att inte ens världens mest isolerade plats – med ett djup på nära 11 000 meter – undkommer plastföroreningar.

Fiskar trasslar in sig i skräpet

Plast var det absolut mest förekommande skräpet på bilderna, som tagits i samband med drygt 5000 dyk under en 30-årsperiod, och 89 procent av plasten var av den typ som används vid ett tillfälle och sedan kastas bort.

Nära var femte bild visade även att olika typer av havsdjur och fiskar trasslat in sig i skräpet.

Samtidigt har delar av Marianergraven högre halter av föroreningar än vissa floder i Kina enligt en studie som publicerades i februari i år.


https://twitter.com/GreenpeaceEAsia/status/994512077204045824

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.