Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Plastpåseskatten drog in betydligt mindre än väntat

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Plastpåseskatten infördes 1 maj 2020.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Försäljningen av plastpåsar har gått ner.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sedan plastpåseskatten infördes har handeln vittnat om en minskad försäljning av plastpåsar. 

I regeringens budget räknade man med att skatten skulle dra in 2,1 miljarder under 2020. 

Den verkliga siffran är långt lägre – 174 miljoner kronor. 

Sedan 1 maj beskattas plastkassar med tre kronor per kasse. Regeringens motiverar det hela med att plastkassar är en vanlig källa till mikroplaster i naturen. Inför beslutet räknade man också med att skatten skulle dra in en del pengar till statskassan. 

Det har den också, men långt ifrån så mycket som man räknat med. I själva verket har skatten inbringat 174 miljoner kronor under 2020, visar Skatteverkets kommande årsredovisning. Det är drygt 1,9 miljarder mindre än de 2,1 som budgeterades för.

Sedan skatten infördes har försäljningen av plastpåsar alltså minskat ordentligt. Svensk handel uppskattar att försäljningen har gått ned med 75 procent. De stora matvarukedjorna bekräftar bilden i stort. 

All påsförsäljning har minskat 

På ICA har försäljningen av engångsplastkassar gått ned med 65 procent sedan den infördes till och med december 2020, jämfört med samma år 2019. Samtidigt har försäljningen av pappersbärkassar ökat med +162 procent. Coop berättar att försäljningen halverats. 

Axfood, som bland annat äger Willys och Hemköp, uppskattar att deras försäljning av plastkassar minskat med drygt 70-75 procent. Samtidigt berättar både Coop och Axfood att den totala försäljningen av bärkassar, oavsett material, minskat. Enligt Axfood har den minskat med 35-40 procent. 

Coop preciserar inte med hur mycket, men skriver att påsförsäljningen gått ned. Therese Knapp, presskommunikatör på Coop, skriver: 

”Vilket betyder att vi ser en beteendeförändring hos kunderna – de tar alltså i allt högre grad med sig något eget att bära hem maten i”. 


Plastpåseskatten

Infördes 1 maj 2020.


Den normala skattesatsen för en plastbärkasse är 3 kr/st. För tunnare påsar, som använts till frukt, är skatten 30 öre/st.


EU beslutade 2015 att medlemsstaterna ska reducera förbrukningen av plastbärkassar till 40 tunna plastpåsar per person och år senast 2025. Naturvårdsverket uppskattade 2018 att genomsnittssvensken använder 102 plastkassar per år.


Innan införandet var ungefär varannan svensk positiv till skatten. Men den har också mött högljudd kritik. Svensk handel har kallat den för symbolpolitik. 


Moderaterna och Sverigedemokraterna var kritiska inför och hävdade att det primärt handlade om att öka statens intäkter. 

Bolunds ord om platspåseskatten

Såhär sa Per Bolund om plastpåseskatten hösten 2019: ”Intäkter ska gå till att rensa upp i naturen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.