Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Plastindustrin vill införa miljöavgift på plastkassar

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: HAMPUS HAGSTEDT

Plast- och kemiindustrin vill införa en miljöavgift på plastkassar. 

Åtgärden skulle kunna dra in runt en halv miljard kronor årligen – pengar avsedda för att underlätta användandet av återvunnen plast, minska nedskräpningen, fånga upp plast som redan spritts i naturen samt satsa mer på forskning.

Förebilden för den svenska branschföreningen Innovations- och kemiindustrierna (Ikem) är den norska ”Handelens Miljöfond” startad i augusti 2018, och som omfattar 90 procent av alla plastkassar som säljs i Norge.

En avgift på 50 öre per plastkasse har gett fonden över 300 miljoner norska kronor. Ett 70-tal miljöprojekt, bland annat insatser för att begränsa plastspridning till havet, har hittills fått 30 miljoner kronor av fonden, enligt Ikem.

”Går att kopiera den norska förebilden”

I Sverige pågår förberedelser för att bilda av motsvarighet till ”Handelens Miljöfond”.

”I princip går det att kopiera den norska förebilden, och vi tror att det kommer att tas emot positivt av svenska konsumenter”, säger Magnus Huss, förbundsdirektör på Ikem, i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.