Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Plastflaskor mer klimatsmart än glas

Systembolaget: Plastflaskor bättre för klimatet.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drygt 80 procent av alla petflaskor pantas.Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Plast är inte alltid det sämsta alternativet.

När du handlar på Systembolaget är vin och öl i glasflaskor faktiskt sämre för klimatet.

Drygt 80 procent av alla petflaskor pantas. Därför är det ett mer klimatsmart alternativ att handla vin i plastflaskor som man återvinner, uppger Systembolaget, som vill öka kunskapen om förpackningars klimatpåverkan.

Få tänker på att handla klimatsmart – och ett viktigt skäl är att man sällan vet vilket alternativ som är bäst, visar en Sifo-undersökning som Systembolaget låtit göra.

Tre av fyra vet inte att glasflaskan är den minst klimatsmarta förpackningen för vin, och över hälften tror att glasflaskor alltid är bättre än aluminiumburkar. Men bara returglas som pantas är bättre än burk, uppger Systembolaget.

Glasflaskor sämre för klimatet

Målet är att minska avtrycket från förpackningar med 15 000 ton klodioxid till år 2023. Motsvarande ungefär 1 700 varv runt jorden med flyg.

– För att nå målet har vi en nära dialog med våra dryckesleverantörer. Vi behöver också bidra med mer kunskap om klimatsmarta förpackningar till våra kunder, och därför jobbar vi nu med information i butikerna, på webben och i sociala kanaler, säger Sara Norell, direktör för Sortiment och inköp på Systembolaget, i ett pressmeddelande.

De mest klimatsmarta förpackningarna

För vin 75 cl-1 liter:

1. Pappförpackning

2. Petflaska

För öl:

1. Returglasflaska

2. Burk

Ovan under förutsättning att PET, returglas och burk pantas.

 

Källa: Systembolaget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.