Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Plastbestick, tops och sugrör – nu väntas fler engångsföremål förbjudas

Bland annat plastbestick, sugrör och örontops finns med bland de tio plastföremål som kan komma att förbjudas redan nästa år.
Foto: EMIL NORDIN
Bland annat plastbestick, sugrör och örontops finns med bland de tio plastföremål som kan komma att förbjudas redan nästa år.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Bland annat plastbestick, sugrör och örontops finns med bland de tio plastföremål som kan komma att förbjudas redan nästa år.

Nu ska skräpet bort. På onsdag röstar Europaparlamentet om förbudet på tio engångsartiklar av plast. 

– Plast är ett av de stora miljöproblemen som vi måste ta tag i nu. Så det här är mycket välkommet, säger EU-parlamentarikern Linnea Engström (MP) till SVT

EU har sedan tidigare lyckats begränsa användningen av plastpåsar i alla medlemsländer. Nu vill man förhindra nedskräpningen av vatten och stränder genom att förbjuda, eller höja kraven, på andra plastartiklar. 

"Det här är bara en första början"

Bland annat tops, bestick och sugrör finns att hitta i listan av artiklar som riskerar att försvinna. De tio föremålen står för 70 procent av skräpet som hittas i havet och enligt en enkät som EU-kommissionen gjort vill de flesta medborgarna att EU ska göra mer för att förhindra nedskräpningen. 

– Det här är bara första början och jag kommer kämpa för höjda ambitioner i det här förslaget, säger EU-parlamentarikern Linnéa Engström (MP).

Den nya lagen väntas vara klar nästa år

Inför onsdagens val verkar de flesta medlemsländerna ställa sig positiva till idén även om man är oense kring vilka föremål som bör förbjudas och hur snabbt det ska gå. Vissa tycker att man ska göra så mycket som man kan under kortast möjliga tid medan andra bara vill förbjuda det allra nödvändigaste. 

– Det verkar nästan drivas av fåfänga att man har gjort någonting inför valet. Detta får hellre ta tid så vi vet att det vi gör faktiskt gör skillnad för mängden plast i våra hav. Och att vi vet att det vi förbjuder faktiskt har bättre alternativ, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) till SVT.

Förhoppningen är att omröstningen ska leda till en ny lag kring plast. Ministerrådet, som består av EU-ländernas miljöministrar, träffades för två veckor sedan för att diskutera samma fråga. De väntas fatta ett beslut innan årsskiftet och därefter ska ministerrådets beslut slås ihop med Europaparlamentets som avgörs på onsdag. 

Den nya lagen förväntas vara klar i maj nästa år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.