Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Plast kan döda var fjärde havssköldpadda

Havssköldpaddan löper 22 procent risk att dö av enbart en bit plats.
Forskarna hittade 300 platsbitar i magen på en död havssköldpadda.
Foto: SHUTTERSTOCK
Varje år dumpas åtta miljoner ton plast i haven.
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Deras magar är fulla av godispapper, plastpåsar och trasiga ballonger.

Nu visar ny forskning att kringflytande plast i haven är ännu farligare än man tidigare trott för havssköldpaddor.

– Vårt arbete visar att en sköldpadda löper 22 procents risk att dö om den äter en enda plastbit, säger Chris Wilcox, forskare vid Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, till Brisbane Times.

De stora världshaven är fyllda av miljoner ton plastskräp efter att människor kastat ifrån sig saker som plastpåsar, sugrör, engångsbestick, matförpackningar och ballonger. Föremålen är svårnedbrytbara och fortsätter att flyta runt i haven år efter år – eller tills något av de marina djuren äter upp dem.

Det är känt sedan tidigare att platsen påverkar det marina livet negativt – men nu visar ny forskning vid Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation i Canberra i Australien att de redan utrotningshotade havssköldpaddorna löper ännu större risk att dö av skräpet än man tidigare trott.

Hittade 300 bitar plast i en sköldpadda

När forskarna analyserade 1000 döda havssköldpaddor som spolats upp på australiska stränder visade det sig att nästan var fjärde sköldpadda, 22 procent, avlidit efter att de ätit ytterst små mängder plast, rapporterar Brisbane Times.

– Vi visste att havssköldpaddor konsumerar stora mängder plast, men vi visste inte om platsen faktiskt orsakade deras död. Vårt arbete visar att en sköldpadda löper 22 procents risk att dö om den äter en enda plastbit, säger Chris Wilcox till tidningen.

I en av de döda havssköldpaddorna hittade forskarna över 300 bitar platsskräp, men redan efter att ha ätit hundra plastbitar går havssköldpaddorna en säker död till mötes.

Samtidigt visar studien att unga havssköldpaddor är extra utsatta, de är mindre nogräknade med vad de äter och tuggar därför i sig mer plast än sina äldre släktingar.

Åtta miljoner ton plast i haven varje år

Nu hoppas forskarna att studien ska hjälpa dem att förstå hur plast påverkar även andra marina arter.

– Modellen vi har utarbetat kan anpassas för att hjälpa oss att förstå hur plastföda påverkar inte bara enskilda individer utan hela populationer av andra utrotningshotade arter, säger Chris Wilcox.

Varje år hamnar omkring åtta miljoner ton plast i världshaven. Man uppskattar att hälften av alla havssköldpaddor har ätit någon form av plast. Plasten fastnar i havssköldpaddans matspjälkningsorgan och gör att de svälter ihjäl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.