Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen – för att rädda världens största isberg

A-68A rör sig mot Sydgeorgien där isberget riskerar att påverka ekosystemet.
Foto: CPL PHIL DYE RAF / AP TT NYHETSBYRÅN

Isberget A-68A ligger på kollisionskurs med ön Sydgeorgien i Sydatlanten.

En vetenskapsexpedition – med robot-ubåtar – kommer nu att undersöka vilken påverkan berget kommer att få för det känsliga ekosystemet vid ön, enligt The Guardian.

– Den biologiska mångfalden i området är lika rik som den du hittar i Galapagos, säger professor Geraint Tarling till tidningen.

Det massiva isberget, som till ytan är större än landet Luxembourg, bröt sig loss från den antarktiska glaciärisen ”Larsen C” 2017 har har sedan dess sakta men säkert rört sig mot Sydgeorgien.

På grund av sin storlek riskerar berget att slita upp mycket av det känsliga ekosystemet som finns på havsbottnen vid ön, där många av smådjuren är viktig föda för valar och pingviner. 

Dessutom riskerar berget att höja vattennivåerna och sänka temperaturen vid ön i flera år.

– Om isberget går på grund kan det bli kvar där i upp emot 10 år eftersom det är så stort. Det är ett stort problem, säger Geraint Tarling till The Guardian.

Expedition planerad i januari

Exakt hur illa det kan gå återstår att se då forskarna inte stött på något liknande tidigare. Men i januari nästa år sjösätts en vetenskapsexpedition som man hoppas ska lösa några av frågetecknen.

Bland annat kommer man att mäta temperatur, salthat och antalet plankton vid berget med hjälp av två robot-utbåtar.

– Även om isberg är vanliga så har vi aldrig stött på något av den här storleken förut, så det är fösta gången för oss. Det för med sig en stor miljöförändring, säger Geraint Tarling, vid Storbritanniens nationella institut för forskning i Antarktis, till tidningen.

Innan forskarna får ge sig av måste de dock sätta sig i karantän så att de inte för med sig covid-19 på expeditionen.

Varmaste november någonsin runtom i världen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.