Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter, 36, åker årligen till Thailand för att rensa upp stränderna från plast

Flera båtar lastas med skräp från öarna i Thailand.
Foto: Privat
Peter hjälper till att städa upp stränderna – allt från plastflaskor till stora däck bärs bort.
Foto: Privat

Peter Cornstig, 36, kämpar för en natur fri från skräp – även på semestern.

Sex år i rad har han åkt till Thailand för att rensa upp på öar och stränder.

– Folk där hemma tycker att man är dum i huvudet när man plockar skräp på semestern, säger han.

Varje år åker 36-årige Peter Cornstig från Kumla till Thailand. Sex dagar i veckan har han semester – men varje måndag beger han sig ut på vad många skulle kalla ”jobb”.

Senast var han på Koh Lipe i södra Thailand, en av platserna där organisationen ”Trash Hero” verkar. Målet är att samordna grupper för att städa och minska avfall runtom i världen.

I sex år i rad har Peter Cornstig åkt ut med organisationen till stränder och öar för att under några timmar samla in plastflaskor, skräp, glas, trasiga kläder och kilovis med annat avfall.

– Vi gav oss ut med longtail-båtar till en ö där vi gick i land. Man har med sig frukt, vatten och lite tilltugg. Vi städade på stränderna och i skogen, säger han.

”En skön känsla”

Alla hjälps åt med sorteringen av skräpet – allt hamnar i olika påsar – som sedan lastas upp på båtarna som går tillbaka till Koh Lipe.

– Organisationen har kontakt med sophämtarna på ön och alla hjälps åt att lasta upp skräpet på sopbilarna. Sen ser man fram emot nästa måndag. 

Peter tycker att fler borde engagera sig mot nedskräpning.
Foto: Privat

Peter berättar att vänner och bekanta i Sverige inte riktigt förstår hur han kan ägna sig åt att städa upp på stränder under sin semester.

– Folk där hemma tycker att man är dum i huvudet när man plockar skräp på semestern. Men det är en skön känsla att åka tillbaka med allt skräp och veta att vi har gjort ett jävligt bra jobb, säger han.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, det blir som ringar på vattnet. Mentaliteten kring soporna ändras sakta.

Uppmanar andra att plocka skräp

Mängden plastavfall i världshaven ökar i en rasande takt. Om inget görs kommer det finnas mer plast än fisk i haven år 2050, enligt den brittiska världsomseglaren Ellen MacArthurs välgörenhetsstiftelse. 

Minst åtta miljoner ton plastavfall sprids i haven årligen.

Foto: Privat

Peter tycker att fler borde implementera ett liknande tänk – oavsett om det är hemma eller utomlands. 

– Jag vill att alla tänker på sorteringen och att kasta skräpet där det hör hemma. Man får en god känsla i kroppen, man vet att man gjort något bra. Jag vill att fler ska bli ”trash heroes”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.