Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Perus drag: Stärker skyddet av Amazonas

Genom den peruanska delen av Amazonas flyter Nanayfloden.Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Perus president Martin Vizcarra.Foto: MARTIN MEJIA / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu väljer regeringen i Peru att öka skyddet för sina naturreservat i Amazonas – detta efter flera år av skövling.

Ytan, dubbelt så stor som Portugal, ska skyddas för en kostnad motsvarande 1,3 miljarder kronor.

– Vi vet att det är möjligt att bevara Amazonas, och erbjuda bättre levnadskvalité för dem som bor där genom att skapa en hållbar hantering av naturresurser, säger Perus president Martin Vizcarra.

Initiativet från Perus regering innebär att tolv procent av världens största regnskog därmed är under skydd av olika naturreservat.

I veckan besökte Perus president, Martin Vizcarra, ett av landets största naturreservat. 

Det heter Pacaya Samiria och breder ut sig mellan floderna Marañón och Ucayali. Floderna ger de största tillflödena till Amazonasfloden.

Genom en satsning på motsvarande 1,3 miljarder kronor på naturreservaten, blir det mer hanterbart för de uppskattningsvis 330 000 människorna som bor i områdena att skydda reservaten. 

”Tjänar som Amazonas väktare”

Det är tänkt att pengarna ska landa i grupper som övervakar djurlivet. Dessutom till olika initiativ av ursprungsbefolkningen för att skydda just regnskogen.

– Det är befolkningen i regnskogen som gett oss förhoppningen att det är möjligt att bevara djungeln genom att förbättra livskvaliteten för dem som tjänar som Amazonas väktare, förklarar presidenten.

Hälften av medlen har Perus regering fått av internationella organisationer som Global Environment Fund, Gordon and Betty Moore Foundation, El Fondo Andino Amazónico och Världsnaturfonden, WWF. 

Totalt handar det om 17 miljoner hektar som skyddas precis där Amazonasfloden har sitt ursprung.

Men alla presidenter i Sydamerika resonerar inte på samma sätt. 

Brasiliens nyvalde Jair Bolsonaro säger sig vilja förbättra landets ekonomi genom att göra regnskog till jordbruksmark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.