Per Bolund: ”Alla behöver göra förändringar”

Per Bolund i Almedalen: Förnybar bensin och diesel inom tio år
Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister, säger att man vill höja de svenska klimatmålsambitionerna.
Foto: ALI LARESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Halvvägs till ett klimatneutralt Sverige år 2045 är vad regeringens åtgärder kan åstadkomma, enligt Naturvårdsverket.
Foto: SILKE KITSCHA FREDERIKSEN / COLOURBOX

Regeringen vill att Sverige tar ett större ansvar för att nå klimatmålen. 

En del i arbetet ligger på individnivå, menar klimatminister Per Bolund (MP), som bedömer att flera svenskar behöver förändra sin livsstil. 

– Min övertygelse är att vi alla behöver göra förändringar, säger han till Dagens Nyheter

Sverige behöver ta större ansvar för utsläppen och våra klimatmål behöver en uppdatering, säger Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister, i en intervju med Dagens Nyheter. 

Men det krävs också att individer tar ansvar, säger Bolund. 

– Om det är något parti som har lyft de perspektiven så är det Miljöpartiet. Vi pratar om hållbar konsumtion, delningsekonomin, reparationer och återanvändning. Vi möts ofta av andra röster som säger att ”vi behöver inte göra någon övergripande samhällsförändring, vi kan lösa de här problemen med bara tekniska lösningar. Det behövs inte någon förändrad livsstil.” Och det kan jag ju förstå att man som väljare kan lockas av, att det låter som en bekvämare väg. Men min övertygelse är att vi alla behöver göra förändringar.

Andra länder har följt Sverige 

Sveriges klimatmål räcker inte till för att klara Parisavtalet, rapporterar DN. Varken konsumtionsbaserade utsläppsmål eller utsläpp från biobränslen är en del av de svenska klimatmålen i klimatavtalet. 

Per Bolund säger i intervjun att målen behöver uppdateras, men försvarar ändå Sveriges klimatmål från 2015: 

– Det är viktigt att komma ihåg att när de här målen togs så var det ju de mest ambitiösa klimatmålen i världen. Sen har många länder sett Sveriges agerande och fattat beslut efter det. Det är jag väldigt glad för, säger han till DN. 

”Högre ambitioner”

Per Bolund säger att Miljöpartiet nu utreder huruvida konsumtionsbaserade utsläppsmål kan vara ett alternativ i Sverige. Han manar samtidigt andra partier att ompröva klimatmålen och växla upp. 

– De farhågor som fanns när vi förhandlade om klimatmålen, att det skulle drabba ekonomin till exempel, har inte visat sig stämma. Förutsättningarna nu är mycket bättre att kunna ha högre ambitioner.

Ny studie: Varmare klimat kan utrota trollsländorna

Blir mindre färgglada i takt med att temperaturen stiger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.