Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Penny Parneviks reaktion på ”Aningslösa influencers”

Penny Parnevik intervjuas om graviditeten.
Penny Parnevik med kärleken Douglas Murray.Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES
Penny Parnevik har 237 000 följare på Instagram. Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Penny Parnevik är med i mamma Mia Parneviks tv-succé ”Parneviks”.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Penny Parnevik har alltid vetat att hon vill bli mamma och hon känner ingen karriärstress för att hon tillbringar mycket tid med Atticus, två månader. Foto: Instagram.

Instagramkontot ”Aningslösa influencers” som attackerade kändisars flygande gav Penny Parnevik en tankeställare.

Hon har dragit ner på flygresorna – och försöker bli mer miljömedveten, särskilt sedan Atticus föddes.

– Jag blir hårdare och hårdare för varje vecka. Min sambo Douglas vet aldrig vad han kommer hem till för nya regler, säger den 22-åriga influencern och skrattar.

När Expressen pratar med Penny Parnevik i lägenheten i Kalifornien är klockan bara 06.15 lokal tid och hon har just ammat lille Atticus till sömns. 

– Han äter varannan timme, dygnet runt. Men han är duktig och gråter inte så mycket. Och jag kan ligga ner och amma på nätterna så jag somnar om ganska bra, säger youtubern Penny Parnevik som har 237 000 följare på Instagram och som tillsammans med resten av familjen lockade ungefär en halv miljon tittare till varje avsnitt av TV3-serien ”Parneviks”. 

Det är bara två månader sedan Penny Parnevik och sambon och tidigare hockeyproffset Douglas Murray, 39, blev föräldrar.

– Vi delar 50-50 på nattvak och ansvar för Atticus, men jag har förstås hand om honom om dagarna när Douglas är på jobbet. Jag brukar skjutsa Douglas till arbetet så att vi klarar oss med bara en bil. Landar vi till slut i att vi behöver var sin bil så blir nästa bil en elbil, berättar Penny Parnevik.

Penny Parnevik med sambon Douglas Murray och sonen Atticus, två månader. Foto: Instagram

Det här är Penny Parnevik

■ 22-årig influencer och poddare med 237 000 följare på Instagram.

■ Dotter till golfproffset Jesper Parnevik och tv-personligheten Mia Parnevik. Medverkar i ”Parneviks” i TV3, där även syskonen Peg, Philippa och Phoenix förekommer.

■ Bor i lägenhet i Kalifornien med sambon och tidigare hockeyproffset Douglas Murray, 39. Tillsammans har de sonen Atticus, 2 månader.

”Behöver inte känna någon stress över pengar”

Än så länge har paret ingen barnflicka till Atticus.

– Vi vet inte om vi ska ha någon nanny framöver. Mina föräldrar bor i Florida och Douglas mamma och pappa finns i Sverige så hjälpen finns för långt bort, men vi är ett gäng svenska mammor här i Kalifornien som lever med hockeyspelare och vi brukar promenera och fika ihop. Vi försöker avlasta varandra en del. Douglas och jag var faktiskt på vår första barnfria dejt häromdagen.

Penny Parnevik vyssjar åt Atticus som gnyr till i sömnen. 

– Jag är så lyckligt lottad att jag just nu inte behöver känna någon stress över pengar. Och jag känner heller ingen stress över karriären heller. Jag har alltid vetat att jag vill bli mamma. Å andra sidan blir man inte riktigt föräldraledig från influenceryrket. Det rullar på ännu mer sedan jag blev mamma. 

Hur märks det ökade intresset?

– Jag har ännu fler följare, ännu fler kollar på min Youtubekanal och jag får ännu fler gillatryck och kommentarer. Vem tycker inte att det är mysigt med barn, liksom? Jag har två heltidsagenter och jag blir nog strängare hela tiden med vilka samarbeten jag väljer och väljer bort. Det ska kännas bra värderingsmässigt. Jag skulle inte kalla mig klimataktivist, men jag blir bättre och bättre på att leva miljövänligt ju mer jag lär mig.

Penny Parnevik berättar att hon än så länge hinner podda, youtuba och vara aktiv på sociala medier när Atticus sover eller när Douglas är hemma och är med sonen.

– Då sätter jag mig i ett kontor som finns i huset och jobbar koncentrerat. Men vi får se hur det blir när Atticus blir äldre och börjar krypa och sova mindre om dagarna. Det är hursomhelst roligt att jobba så jag kommer se till att lösa det på något sätt. 

Hur reagerade du när Instagramkontot ”Aningslösa influencers” började kommentera kändisars flygande?

– På grund av – eller kanske rättare sagt tack vare – dem fick jag upp ögonen för att det kanske inte var så miljövänligt att resa som jag var van att göra. Personligen hade jag inte reflekterat så mycket över det tidigare. Nu tycker jag att det är väldigt inspirerande att se hur Greta Thunberg får så många unga människor att vilja göra skillnad. Det var starkt att höra henne säga ”How dare you” inför FN...

– Jag har inte helt slutat flyga för jag besöker exempelvis min familj i Florida och vi kommer att åka till Sverige och Douglas familj i sommar, men jag har dragit ner på flygandet och jag funderar om jag verkligen måste göra en viss resa. Och så klimatkompenserar jag de gånger jag hälsar på vår familj som är utspridd över stora delar av världen.

https://www.instagram.com/p/B3kVlwtH3LQ/

Vad gör du för klimatval i vardagen?

– Sedan jag fick bättre koll tycker jag att det är äckligt med engångsplast. Jag tar till exempel med mig egen termosmugg när jag köper kaffe och det är godare att dricka ur en sådan än ur en engångsmugg.

– Till Atticus väljer jag en hel del vintagekläder. Och så lägger jag band på mig så att jag inte köper hundra roliga outfits till honom i varje storlek nu när han växer så fort och hinner använda plaggen så lite. 

Väljer biologiskt nedbrytbara blöjor

Hur gör Douglas och du med blöjor till er son?

– Vi väljer biologiskt nedbrytbara blöjor som inte innehåller plast och som därför är bättre för såväl miljö som för bebisen. Det är populärt här i USA. I Florida har man inte så mycket miljötänk alls, men i Kalifornien är det bättre. Mat som blir över på restauranger återvinns till exempel. Men alla hushållssopor slängs i samma behållare. Det känns jätteknäppt att lägga plast, papper och glas ihop och inte kunna sopsortera alls. I Sverige funkar sådant mycket bättre.

Gör ni några andra miljöanpassningar i hemmet?

– Jag köper hemmagjort tvättmedel på ”farmers´market” (ungefär som ”bondens marknad”, reds anm). Det är utan tillsatser. Genom sociala medier blir jag alltmer medveten och kunnig. Det är svårt att gå från noll till hundra på en gång, men Douglas märker att det hela tiden tillkommer nya klimatgrejer hemma hos oss, haha. När vi köper bröstpump och annat för Atticus skull tänker vi att vi ju vill ha fler barn och kommer att kunna använda grejerna igen.

Ett tag försökte Penny Parnevik vara vegetarian.

– Men det gick inte så bra, för jag gillar inte grönsaker. Det blev mest pizza och pasta, men utan kött. Och det kändes inte så hälsosamt. Sedan min son föddes försöker jag dock lära mig att äta mer grönt. Vi har inte längre lika mycket kött hemma och jag väljer mandelmjölk i kaffet i stället för vanliga mejeriprodukter. 

Vad är det du mest av allt vill förmedla till dina följare?

– Att jag är en ung tjej som gillar mig själv och försöker sprida glädje. Och när det gäller miljö så tror jag att alla kan göra något för att bidra. Jag blir till exempel sur när folk kallar mig kroppsaktivist, för jag har en kropp som är accepterad av normen och det vore orätt av mig att påstå annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.