Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaternas svar om att sänka bensinskatten

Moderaterna i SVT:s Agenda om varför bensinskatten bör sänkas. Jessica Rosencrantz fick motivera varför partiet vill sänka bensinskatten.
Jessica Rosencrantz (M) i ”Agenda”.
Foto: SVT
Politikerna i SVT:s ”Agenda”.
Foto: SVT

Riksdagspartiernas klimatpolitiska talespersoner frågas ut i en klimatspecial i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen.

Första ämnet för kvällen var transporterna – och Moderaternas Jessica Rosencrantz fick motivera varför partiet vill sänka bensinskatten.

Senare fick alla partier kritik för sina åtgärder mot flygens utsläpp.

– När det gäller flygen saknas det mesta om man vill att utsläppen ska minska, sa Jörgen Larsson, forskare på Chalmers.

Sveriges transporter står för 32 procent av Sveriges totala utsläpp, varav den största delen av utsläppen utgörs av personbilar. 

I programmet ställs så frågan till Moderaternas klimatpolitiska talesperson, Jessica Rosencrantz, hur partiet kan motivera en sänkning av bensinskatten.

M vill att skatten sänks med sju miljarder nästa år. Enligt tankesmedjan Timbros beräkningar skulle det öka utsläppen med 300 000 ton per år.

”Inte en klimatpolitisk åtgärd”

Enligt Jessica Rosencrantz är ”ingen gladare” än hon om fler köper elbilar. Men samtidigt är det många i dag som inte har den möjligheten.

– Vi är mitt i ett skifte där många fortfarande äger en bensindriven bil och man måste fortfarande kunna få vardagen att gå ihop, säger hon i programmet. 

– Det är inte en klimatpolitisk åtgärd, det är en fördelningspolitisk åtgärd som ska göra att det går att leva i hela landet.

Forskaren sågade flygpolitiken

I utfrågningen om transporten deltog förutom Jessica Rosencrantz även Rickard Nordin (C), Lorentz Tovatt (MP) och Martin Kinnunen (SD). Det som stod klart var att partierna var delade om flera olika utsläppsminskningar.

Efter utfrågningen fick dock samtliga partier kritik av Jörgen Larsson, forskare på Charlmers. Han ger partiernas åtgärder mot utsläppen i flyget underkänt.

– När det gäller flygen saknas det mesta om man vill att utsläppen ska minska, säger han i ”Agenda”. 

Han ger styrmedel för avancerade förnybara bränslen, långsiktiga spelregler och satsningar som exempel.

– Det dröjer innan klimatneutrala flyget slår igenom. Fram till dess behöver ökningen av flygen dämpas och det hör jag inget om.

Forskarnas kritik mot politikerna i SVT:s Agenda

Jörgen Larsson, forskare från Chalmers, var en av forskarna som sågar politikernas förslag i SVT:s Agenda, här diskuteras flyget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.