Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Parkens drag: Skickar tillbaka skräp till turister

Sommarens ”hemester” ledde till stor nedskräpning på Öland.
Nedskräpning har länge varit ett problem i Nationalparken Khao Yai.Foto: Topvarawut/Facebook
Personalen kommer nu att skicka hem skräpet till de besökare som slängt det i parken.Foto: VARAWUT SILPA-ARCHA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Miljöministern betonar att skräpet riskerar att skada djuren i parken.Foto: VARAWUT SILPA-ARCHA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nationalparken Khao Yai i Thailand har tagit till ett annorlunda drag för att få turister att sluta skräpa ner.

Nu kommer skräp i parken att skickas hem till de gäster som slängt det, skriver BBC.

”Det kommer skickas hem till er som en souvenir”, skriver landets miljöminister på Facebook.

Det kan låta som ett skämt – men nationalparken Khao Yai menar allvar. Efter långdragna problem med nedskräpning sätter de ansvariga nu ned foten.

Khao Yai, som ligger nordöst om huvudstaden Bangkok, ska nu registrera alla gäster som besöker parken. Dessa kommer att behöva uppge adress och namn innan de får ta del av parkens vattenfall, djurliv och växtlighet.

Om gästerna sedan skräpar ned skickar personalen hem bråtet till deras angivna adress, skriver BBC.

”Du glömde det här”

Thailands miljöminister, Varawut Silpa-archa, har lagt ut flera inlägg på Facebook där det nya beslutet uppmärksammas. I ett inlägg syns en bild på en soppåse med ett medföljande brev.

”Du glömde de här sakerna vid Khao Yais nationalpark”, står det på brevet.

I ett annat inlägg skriver ministern:

”Snälla, ta med ditt skräp och släng det. Skräpet du lämnar kan nämligen döda de vilda djur som söker efter mat i parken. För att undvika detta kommer vi att samla in ert skräp. Det kommer skickas hem till er som en souvenir”.

https://www.facebook.com/TOPVarawut/posts/1061144741003464

Se mer

Fiskarna svälter på havets botten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.