Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paradisöarna förbjuder solskydd för revens skull

Klimataktivisten Greta Thunberg gästade Expressen TV.
Palau består av hundratals öar och har ett invånarantal på cirka 22 000 personer.
Turister och invånare kommer få böta om e använder solskydd innehållandes någon av de tio förbjudna ingredienserna.Foto: KASPARS GRINVALDS / ADOBE STOCK

Önationen Palau i Stilla havet blir först i världen med att förbjuda användning av solskydd. 

Detta då vissa ingredienser sägs kunna skada de känsliga korallreven.

– Vi måste respektera naturen för naturen är livets vagga, säger president Tommy Remengesau i ett uttalande.

Solskydd innehållandes oxybenzone och nio andra miljöfarliga ämnen förbjuds i Palau. Den lilla önationen i Stilla havet gör det olagligt att använda solkrämer med sådant som man menar kan skada landets djurliv och korallrev.

Palau är världens första land att införa ett liknande förbud, rapporterar BBC.

Får varken bäras eller säljas

Landet som består av hundratals öar är känt för sina vackra korallrev och marina miljöer. Det är ett populärt resmål för så väl dykare som soldyrkare.

Krämerna får varken användas på huden eller säljas i landet från och med årsskiftet. Brott mot lagen ska leda till böter på motsvarande drygt 9.300 kronor.

– Vi måste respektera naturen för naturen är livets vagga, säger president Tommy Remengesau, i ett uttalande, enligt BBC.

Fler länder tar efter

Uppskattningsvis innehåller hälften av alla solskydd på marknaden de farliga ämnen som Palau förbjudit, rapporterar BBC.

Den internationella korallrevsfonden, International Coral Reef Foundation, menar att vissa solskydds ingredienser mycket riktigt är ”otroligt giftiga” för vilda arter.

Amerikanska Jungfruöarna och den holländska karibiska ön Bonaire planerar att införa liknande förbud under 2020. Den amerikanska delstaten Hawaii har tidigare gått ut med att man tänker göra detsamma år 2021. 

LÄS MER:
Hur mycket kan man sola innan det blir farligt?

Här är några av dagens största utrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.