Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla månader sedan 1984 har varit varmare än snittet

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

Globalt sett har alla månader sedan december 1984 varit varmare än genomsnittet för 1900-talet. 

Detta enligt statistik från National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA. 

Den tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren menar att politikerna måste agera och att utsläppen måste stoppas under den kommande mandatperioden. 

– De tycker kanske att ekonomisk tillväxt är viktigare än klimatfrågan, säger han.

Efter sommarens extremvärme har miljöfrågan blivit viktigare hos väljarna och också diskuteras mer frekvent bland politikerna. 

Vissa menar att sommarens väder bara var en tillfällighet och inte ska kopplas ihop med klimatförändringar. Det anser inte Länsförsäkringars naturskadespecialist och tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren.   

"Globalt har ALLA månader sedan december 1984 varit varmare än genomsnittet för 1900-talet enligt statistik från NOAA. 31 månader har varit 1 grad eller mer varmare än förindustriellt. 26 av de 31 har inträffat de senaste 4 åren", skriver han på Twitter.

https://twitter.com/ParHolmgren/status/1030354595745329152

 

– Det är en koppling till att vissa menar att sommarvärmen i Sverige bara var en tillfällighet, men lyfter man blicken så ser man, tyvärr, att det bli varmare överallt, säger Holmgren till Expressen.

Smutsig luft maskerar uppvärmningen

National Oceanic and Atmospheric Administration är ett amerikanskt vetenskapligt organ som Holmgren ofta refererar till angående det globala klimatet. Han menar att deras statistik har en hög trovärdighet.  

– I och med att det är fem-sex olika oberoende institut som sammanställer mätningarna och alla visar samma tendenser, förklarar han.

Om målen i Parisavtalet ska kunna uppfyllas, måste ändring ske och det nu, menar Holmgren.

 – Vi är överens om Parisavtalet som säger att vi ska hålla den globala uppvärmningen under två grader, med sikte på 1,5 grader. Det är som människor inte har förstått att vi redan, med viss marginal, har passerat en grad. 

Dessutom, påpekar Holmgren, har den smutsiga luften i framför allt delar av Asien en nedkylande effekt som således har maskerat bort åtminstone en halv grad av jordens uppvärmning. 

– Men när Indien och Kina vill ha ren luft framöver, vilket de självklart ska ha, så försvinner den nedkylande effekten medan den uppvärmande effekten är kvar. Koldioxid stannar i atmosfären i hundratals år. 

"Alla måste hjälpas åt"

För att nå målet måste vi få ett totalt stopp på allt som påverkar klimatet, hävdar Holmgren.

 – Talar vi politiskt så måste det ske redan under den kommande mandatperioden.

Argument som att Sverige redan har låga utsläpp och därför inte skulle behöva göra ytterligare ansträngningar kallar Holmgren för "brist på ansvarstagande". 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      – Alla måste hjälpas åt och det enda Sverige verkligen kan göra är att få bort vår egen klimatpåverkan. Både de utsläpp vi har i Sverige och de utsläpp vi har i andra länder, delvis på grund att vi flyger så mycket. Annars misslyckas vi med det klimatavtal som vi själva har varit med och drivit fram. 

"Största humanitära katastrofen"

För att lyckas med klimatpolitiken krävs kunskap, men är lika mycket en fråga om prioriteringar, säger Holmgren.

– Med tanke på vad jag hör olika politiker säga tror jag att de flesta är alldeles för dåligt pålästa. Det finns också en ganska stor grupp som hamnar i ett dilemma där olika frågor ställs mot varandra. De tycker kanske att ekonomisk tillväxt är viktigare än klimatfrågan.  

Om vi inte agerar kommer konsekvenserna bli förödande, menar han.

– Då måste vi vara beredda på den absolut största humanitära katastrofen som mänskligheten någonsin varit med om. Då behöver vi i stället förbereda oss på hur vi ska tömma de delar av exempelvis Afrika som blir obeboeliga vid mer än två graders uppvärmning. Vi måste välja, det går inte att göra både och. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.