Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Papegojans smarta drag för att överleva

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Keapapegojan har kommit på ett bra sätt att överleva klimatförändringarna.
Foto: Filip Fuxa/COLOURBOX

Keapapegojan har gjort sig känd som en riktig luring som gärna förstör vindrutetorkare eller rotar i väskor.

Nu visar ny forskning på fågelns smarta överlevnadsdrag – när den tog sin tillflykt till de nya zeeländska bergen.

Kean är världens enda alpina papegoja, men en studie från universitetet i nya zeeländska Otago visar att den rent genetiskt lika gärna hade kunnat bo på lägre höjder.

Forskarna tror nu att den flyttat till bergen för att undvika människor och på så sätt öka sina överlevnadschanser.

– Vad skiljer de alpina livsmiljöerna från de mer låglänta? Att de senare ofta är starkt påverkade av människan, med jordbruk och annat, säger forskaren Michael Knapp till The Guardian.

Till saken hör att kean tidigare jagades hårt – eftersom fåglarna gick till attack mot och ibland dödade får. Kanske var det också ett skäl för arten att söka sig bort från människans domäner, spekulerar forskarna.

Kan ge skydd vid klimatförändringar

Att fågeln klarar av fler livsmiljöer än den för närvarande lever i tros vara ett skydd mot framtida klimatförändringar. Om ett varmare klimat gör att de alpina områdena krymper kan den helt enkelt flytta ner till lägre belägen skog igen, enligt forskarna.

Papegojarten beskrivs också som intelligent och uppfinningsrik. Något som ibland används för upptåg som kanske inte alltid uppskattas av människor.

Förutom att sabotera vindrutetorkare har den också gjort sig känd för att vittja väskor och sno plånböcker. Extra spektakulärt blev det för drygt tio år sedan när en kea snodde passet för en turist på besök i Nya Zeeland.

Papegoja på besök mitt i vintern: ”Jag blev jätteglad”

Ann-Marie Karlsson fick oväntat besök.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.