Palmes klimatförslag kan bli verklighet – nu

"Kan bli värsta torkan på 1200 år"
Olof Palme myntade begreppet ”ekocid”.
Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL
Greta Thunberg har donerat 100 000 euro till projektet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Påve Franciskus stöttar förslaget.
Foto: IPA / IPA/SIPA USA SIPA USA

Oljeläckage, förstörelse av Amazonas och kärnkraftsolyckor. Grova miljöbrott kan bli fall som tas upp i tribunalen i Haag.

Frankrikes president Emanuel Macron står bakom förslaget om ekocid som internationell lag – något även Olof Palme försökte få igenom.

Sveriges tidigare statsminister jämförde det med folkmord.

Det är organisationen ”Stoppa ekobrott” som ligger bakom det nya förslaget. Man anser att det inte görs tillräckligt mycket för att tackla klimatkrisen – och kräver därför att det ska formuleras en ny definition av ”ecocide”, ekocid, som ska tas upp i internationell lag.

Om ICC tar upp förslaget blir ekocid det första tillskottet i tribunalen i Haag sedan nazister började åtalas i mitten av 1900-talet. Sedan tidigare tar tribunalen upp bland annat folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

– De fyra andra brotten fokuserar enbart på människans välmående. Det gör den här också, förstås, men den introducerar en ny icke-antropocentrisk strategi: Att sätta miljön i hjärtat av internationell rätt. Det blir originellt och innovativt, säger professor Philippe Sands vid universitetet i London.

Macron ger stöd

Sveriges förre statsminister Olof Palme tryckte under sin tid på för att en internationell domstol skulle hantera grova miljöbrott. Palme myntade begreppet ”ekocid” för att beskriva skadorna orsakade av Agent Orange – miljögiftet som USA sprutade ner de vietnamesiska skogarna med.

– Luften vi andas ägs inte av någon – vi delar den, sade Olof Palme 1972.

Nu står världspolitiker som Frankrikes president Emanuel Macron bakom förslaget, precis som en rad andra länder. Även påven ser gärna att förslaget går igenom, skriver the Guardian. Greta Thunberg har donerat 100 000 euro, över en miljon svenska kronor, till kampanjen.

Enligt professor Sands kan kärnkraftolyckor, stora oljeläckage och förstörelsen av Amazonas vara exempel på miljöbrott som i framtiden kan tas upp i tribunalen. 

Se också:

Fenomenet har lett till massdöd bland arter på Turkiets kust

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.