Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ozonhål över Antarktis är större än på länge

Här är Expressens klimatredaktion
Med ett kraftigt förtunnat ozonskikt, ökar även risken för hudcancer på grund av den höga UV-strålning och den skadliga UVB-strålningen.Foto: SHUTTERSTOCK
Förbjudna ozonnedbrytande ämnen och en kraftig temperaturförändring har orsakat det stora ozonhålet.Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Ozonhålet över Antarktis är både större och tunnare än på länge, enligt SHMI.

Förbjudna ozonnedbrytande ämnen och en kraftig temperaturförändring har orsakat hålet. 

– För att hitta ett lägre värde får man gå tillbaka till 2006, säger Thomas Carlund, meteorolog på SMHI.

Det har återigen bildats ett stort ozonhål över Antarktis, visar SMHI i en ny rapport.

– Årets ozonhål är både större och djupare än på flera år. Det är en omfattande virvel i stratosfären över Antarktis just nu, säger Thomas Carlund, meteorolog på SMHI

Orsaken till hålet är att temperaturen har sjunkit till låga nivåer över ett stort område under vintern. Här har det bildats rikligt med moln där även ozonnedbrytande ämnen samlats.

– När solstrålningen återkommer efter vintermörkret triggar den i gång reaktioner på molnpartiklarna som resulterar i omfattande ozonnedbrytning så att ett ozonhål bildas, säger han.

Skadliga ämnen i atmosfären

Utsläppen av ozonnedbrytande ämnen har efter internationella överenskommelser kraftigt reducerats, skriver SMHI. Samtidigt tar det lång tid för de skadliga ämnena i atmosfären att gå ner.

Enligt rapporten skulle det dröja ända till 2060 innan ozonhalterna är tillbaka på samma nivåer som rådde före 1980. Men det förutsätter att utsläppen fortsätter att minska.

Det här är ozon:

Ozon är en gas som består av syreatomer och förekommer naturligt i atmosfären. 

Ämnet är farligt för levande djur och växter när det förekommer nära marken. Men högre upp i atmosfären skyddar den oss mot farlig strålning.

 

Med ett kraftigt förtunnat ozonskikt, ökar även risken för hudcancer på grund av den höga UV-strålning och den skadliga UVB-strålningen. 

 

Källa: SMHI

Sydtoppen som tidigare varit Sveriges högst punkt smälter allt snabbare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.