Under måndagseftermiddagen överlämnade Världsnaturfonden WWF de över 1 miljoner namnunderskrifterna mot avskogning till EU-kommissionen i Bryssel.
Inom den Europeiska unionen finns en stor efterfrågan på produkter som kött och soja för djurfoder. Denna import leder till 10 procent av den globala avskogningen, enligt WWF.
Fladdermussoppa pekas ut som starten på covid-19
Förutom att skog suger upp koldioxid och minskar den globala uppvärmningen så leder avskogning till att sårbara djurarter hotas och pandemier kan frodas.
En fladdermussoppa i kinesiska miljonstaden Wuhan har pekats ut som tillfället då djurets virus överfördes till människa och covid-19-pandemin tog sin början.
Fladdermöss lever ofta i enorma kolonier med flera miljoner individer och avskogning leder till att de hamnar närmare människor och oftare kan bli människoföda.

– Fladdermöss är också extremt viktiga för oss människor. Exempelvis är runt 300 olika frukter beroende av fladdermöss för pollination. Fladdermöss sprider också mängder med fröer för bland annat olika nötter, fikon och kakao. Små fladdermöss kan äta upp till 4 000 myggor per natt. Så världens fladdermöss ska vi verkligen värna, säger Louise Carlsson i ett pressmeddelande.
1,7 miljoner oupptäckta virus hos däggdjur och fåglar
Uppskattningsvis finns 1,7 miljoner oupptäckta virus hos däggdjur och fåglar varav cirka 800 000 tros kunna smitta människor, enligt en nyligen publicerad rapport från IPBES, ett kontrollorgan för biologisk mångfald med 134 medlemsländer.
På marknader där flera djur, som normalt inte har kontakt med varandra, packas samman under ohygieniska förhållanden är smittrisken högre.
– Naturvårdare, veterinärer, läkare och andra behöver samarbeta mer och information från dem måste genomsyra allt beslutsfattande i myndigheter som jobbar med hälsa, naturvård och ekonomi för att minimera riskerna för ytterligare pandemier. Det här borde leda till det vi vill se, nämligen att avskogningen stoppas, jordbruket/matproduktion förändras och handeln och marknader med särskilt hög risk för smittspridning stängs ner och även till att efterfrågan på produkter från vilda djur minskar, säger Louise Carlsson i pressmeddelandet.