Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 1 miljon underskrifter mot avskogningen i EU

Rapport om svenskt ägande i företag som bidrar till avskogning i Amazonas.
Den här floden i norra Chiquimula, i Guatemala, brukade bära med sig rikligt med vatten, men avskogning och klimatförändringar har bidragit till ett allt mindre vattenflöde.
Foto: ÅSA WELANDER
En fladdermuskoloni i en grotta.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
Avskogning ökar risken för kontakt mellan djur och människor och därmed risken för pandemier.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu överlämnar WWF och andra miljöorganisationer 1,1 miljoner namnunderskrifter mot avskogningen till EU-kommissionen i Bryssel. 

Med avskogningen ökar kontakter mellan människor och de vilda djur – bland andra fladdermöss – som kan sprida farliga virus till människor. 

– Avskogningen är förödande, på flera sätt. Den ökar också spridningen av pandemier, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert WWF.

Under måndagseftermiddagen överlämnade Världsnaturfonden WWF de över 1 miljoner namnunderskrifterna mot avskogning till EU-kommissionen i Bryssel

Inom den Europeiska unionen finns en stor efterfrågan på produkter som kött och soja för djurfoder. Denna import leder till 10 procent av den globala avskogningen, enligt WWF.

Fladdermussoppa pekas ut som starten på covid-19

Förutom att skog suger upp koldioxid och minskar den globala uppvärmningen så leder avskogning till att sårbara djurarter hotas och pandemier kan frodas. 

En fladdermussoppa i kinesiska miljonstaden Wuhan har pekats ut som tillfället då djurets virus överfördes till människa och covid-19-pandemin tog sin början. 

Fladdermöss lever ofta i enorma kolonier med flera miljoner individer och avskogning leder till att de hamnar närmare människor och oftare kan bli människoföda. 

Louise Carlsson, naturvårdsexpert WWF.
Foto: Saga Sandin / WWF/Pressbild

– Fladdermöss är också extremt viktiga för oss människor. Exempelvis är runt 300 olika frukter beroende av fladdermöss för pollination. Fladdermöss sprider också mängder med fröer för bland annat olika nötter, fikon och kakao. Små fladdermöss kan äta upp till 4 000 myggor per natt. Så världens fladdermöss ska vi verkligen värna, säger Louise Carlsson i ett pressmeddelande. 

1,7 miljoner oupptäckta virus hos däggdjur och fåglar

Uppskattningsvis finns 1,7 miljoner oupptäckta virus hos däggdjur och fåglar varav cirka 800 000 tros kunna smitta människor, enligt en nyligen publicerad rapport från IPBES, ett kontrollorgan för biologisk mångfald med 134 medlemsländer. 

På marknader där flera djur, som normalt inte har kontakt med varandra, packas samman under ohygieniska förhållanden är smittrisken högre. 

– Naturvårdare, veterinärer, läkare och andra behöver samarbeta mer och information från dem måste genomsyra allt beslutsfattande i myndigheter som jobbar med hälsa, naturvård och ekonomi för att minimera riskerna för ytterligare pandemier. Det här borde leda till det vi vill se, nämligen att avskogningen stoppas, jordbruket/matproduktion förändras och handeln och marknader med särskilt hög risk för smittspridning stängs ner och även till att efterfrågan på produkter från vilda djur minskar, säger Louise Carlsson i pressmeddelandet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.