Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 1 600 nya bränder i regnskogen – på två dagar

En brandman försöker bekämpa en av de många bränderna i Amazonas.Foto: FIREFIGHTERS ACRE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den brasilianske presidenten, Jair Bolsonaro.Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Omvärlden är upprörd och har erbjudit sin hjälp.

Brasilianska soldater ska sättas in.

Det hindrar dock inte att nya skogsbränder uppstår i Amazonas.

Efter drygt tre veckors bränder har Brasilien fortfarande inte kontroll över de intensiva eldsvådor som slukar Amazonas regnskogar.

På lördagen släppte Brasiliens rymdmyndighet, INPE, en ny rapport om brändernas framfart. Enligt myndigheten har totalt 78 383 skogsbränder härjat i landet under 2019. Det är det högsta antalet sedan myndigheten började sina mätningar 2013, skriver AFP.

Över hälften av bränderna har sin uppkomst i Amazonas – och siffran ser bara ut att öka. Mellan torsdagen och fredagen startades 1 663 nya bränder i regnskogen, enligt INPE.

Trycket ökar på Bolsonaro

Efter att det internationella trycket ökat på den brasilianske presidenten, Jair Bolsonaro, har landets militär kallats in för att bistå vid brandarbetet i Amazonas. De första styrkorna ska ha anlänt under lördagen.

Beskedet kommer efter att tusentals protesterat – inte bara i Brasilien utan världen över. Demonstrationerna tilltar i styrka och främst riktas kritiken mot Jair Bolsonaro och dennes bristande klimatarbete.

Amazonas är till exempel världens mest artrika regnskog, och hem för den brasilianska ursprungsbefolkningen.

Hundratals nya bränder i regnskogen

Enligt officiell statistik som släpptes på lördagen rasar hundratals nya bränder i regnskogen. 

Det rapporterar nyhetsbyrån AFP:s journalister, som i fredags kunde se flera av eldarna vid en flygning över skogen i delstaten Rondônia.

Jair Bolsonaro har tonat ned brändernas betydelse, men ändå godkänt att armén sätts in.

Vissa medieuppgifter gör gällande att Brasilien redan har satt in flygplan som vattenbombar de omfattande skogsbränderna i Amazonas.

Landets justitieminister, Sérgio Moro, ska dessutom ha gett klartecken för att låta säkerhetsstyrkor gripa in mot jordbrukare som misstänks ligga bakom en del av bränderna.

Sex delstater uppges ha begärt hjälp från den brasilianska försvarsmakten som också ska förhindra miljöbrott i regionen.