Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväntade lösningen på stora klimatproblemet

Potatisar ska eventuellt kunna omvandlas till återvinningsbar plast.
Foto: SHUTTERSTOCK
Muggarna har ett plastlager för att de inte ska läcka och går därför inte att återvinna.
Foto: Colourbox

Väldens hav svämmar över med plastavfall. Det är ett av dagens största klimatproblem.

Kanske finns en matig lösning på problemet.

Potatisar ska eventuellt kunna omvandlas till återvinningsbar plast, skriver BBC.

Bara 9 procent av all plast som används återvinns. Mycket hamnar i haven och gör stor skada. Den plast som bränns upp bidrar till växthusgaser och global uppvärmning.

Kanske kan lösningen på problemen vara växtbaserade plastalternativ. Take away-muggar är en av de stora plastbovarna. Enbart i Storbritannien slängs 2.5 miljarder muggar om året. Många muggar har ett plastlager för att de inte ska läcka och går därför inte att återvinna. 

Nu försöker företag utveckla muggar som är komposterbara och återvinningsbara. Vanlig plast är gjord av olja. Materialet som ska ersätta den vanliga plasten ska tillverkas av till exempel potatisstärkelse, majsstärkelse och cellulosa. 

Utvecklar naturlig plast

Biome Bioplastics är ett företag som försöker utveckla en naturlig plast gjord av så kallade biopolymerer. Paul Mines är vd på företaget och han tror att många inte vet att muggarna som finns i dag inte går att återvinna.

– Det är inte möjligt att arbeta bort plast helt och hållet. I stället kan vi ersätta en del av den oljebaserade plasten med biopolymerer utvunna från naturliga källor, säger Paul Mines till BBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.