Potatisar ska eventuellt kunna omvandlas till återvinningsbar plast. Foto: SHUTTERSTOCKPotatisar ska eventuellt kunna omvandlas till återvinningsbar plast. Foto: SHUTTERSTOCK
Potatisar ska eventuellt kunna omvandlas till återvinningsbar plast. Foto: SHUTTERSTOCK
Muggarna har ett plastlager för att de inte ska läcka och går därför inte att återvinna. Foto: ColourboxMuggarna har ett plastlager för att de inte ska läcka och går därför inte att återvinna. Foto: Colourbox
Muggarna har ett plastlager för att de inte ska läcka och går därför inte att återvinna. Foto: Colourbox

Oväntade lösningen på stora klimatproblemet

Publicerad

Väldens hav svämmar över med plastavfall. Det är ett av dagens största klimatproblem.

Kanske finns en matig lösning på problemet.

Potatisar ska eventuellt kunna omvandlas till återvinningsbar plast, skriver BBC.

Bara 9 procent av all plast som används återvinns. Mycket hamnar i haven och gör stor skada. Den plast som bränns upp bidrar till växthusgaser och global uppvärmning.

Kanske kan lösningen på problemen vara växtbaserade plastalternativ. Take away-muggar är en av de stora plastbovarna. Enbart i Storbritannien slängs 2.5 miljarder muggar om året. Många muggar har ett plastlager för att de inte ska läcka och går därför inte att återvinna. 

Nu försöker företag utveckla muggar som är komposterbara och återvinningsbara. Vanlig plast är gjord av olja. Materialet som ska ersätta den vanliga plasten ska tillverkas av till exempel potatisstärkelse, majsstärkelse och cellulosa. 

Utvecklar naturlig plast

Biome Bioplastics är ett företag som försöker utveckla en naturlig plast gjord av så kallade biopolymerer. Paul Mines är vd på företaget och han tror att många inte vet att muggarna som finns i dag inte går att återvinna.

– Det är inte möjligt att arbeta bort plast helt och hållet. I stället kan vi ersätta en del av den oljebaserade plasten med biopolymerer utvunna från naturliga källor, säger Paul Mines till BBC.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag