Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Östersjön två grader varmare än normalt

Två tredjedelar av höjningen har skett de senaste 50 åren.
Värmen rubbar ekosystemet i Östersjön och orsakar övergödning.
Foto: MARCUS WALLÉN
I genomsnitt är vattentemperaturen i Östersjön två grader högre än normalt.
Foto: Shutterstock

November har varit ovanligt varmt och gjort Östersjön betydligt varmare än normalt.

I genomsnitt är vattnet två grader varmare än normalt, rapporterar SVT Nyheter Öst

Värmen hotar att rubba Östersjöns ekosystem.

Hösten började relativt normalt och även vattentemperaturerna i Östersjön låg på normala temperaturer under september och oktober. Men november har varit betydligt varmare än normalt, vilket har dämpat nedkylningen av Östersjön.

– Nedkylningen som påbörjades fortsatte inte i samma takt som den gör normalt, säger Lena Viktorsson, oceanograf på SMHI, till SVT Nyheter Öst.

Vid fem av SMHI:s mätstationer i Östersjön, från Ratan utanför Umeå till Kungsholms fort i Karlskrona, registrerades de hittills högsta yttemperaturerna för november sedan mätningarna startade.

Rubbar Östersjöns ekosystem

Även på land sattes flera värmerekord under månaden. I Götaland och södra Svealand blev november 2020 på många håll den varmaste som hittills uppmätts, skriver TT har rapporterat om tidigare.

Även förra vintern var det varmare än normalt, enligt SMHI. De höga temperaturerna hotar att rubba Östersjöns ekosystem.

– Precis som på land påverkas ekosystemen i vattnen när temperaturerna ändrar sig och säsongerna förskjuts. I just Östersjön pratar man mycket om stora problem med övergödning och syrebrist i bottnarna. Sådana processer går snabbare om det är varmt i vattnet, säger Lena Viktorsson till SVT.


Plast i havet – därför är det farligt

Förklaringen – så skadas människor och djur.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.