Hösten började relativt normalt och även vattentemperaturerna i Östersjön låg på normala temperaturer under september och oktober. Men november har varit betydligt varmare än normalt, vilket har dämpat nedkylningen av Östersjön.
– Nedkylningen som påbörjades fortsatte inte i samma takt som den gör normalt, säger Lena Viktorsson, oceanograf på SMHI, till SVT Nyheter Öst.
Vid fem av SMHI:s mätstationer i Östersjön, från Ratan utanför Umeå till Kungsholms fort i Karlskrona, registrerades de hittills högsta yttemperaturerna för november sedan mätningarna startade.
Rubbar Östersjöns ekosystem
Även på land sattes flera värmerekord under månaden. I Götaland och södra Svealand blev november 2020 på många håll den varmaste som hittills uppmätts, skriver TT har rapporterat om tidigare.
Även förra vintern var det varmare än normalt, enligt SMHI. De höga temperaturerna hotar att rubba Östersjöns ekosystem.
– Precis som på land påverkas ekosystemen i vattnen när temperaturerna ändrar sig och säsongerna förskjuts. I just Östersjön pratar man mycket om stora problem med övergödning och syrebrist i bottnarna. Sådana processer går snabbare om det är varmt i vattnet, säger Lena Viktorsson till SVT.