Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Östersjön blir varmare – värst av alla kusthav

Uttorkade sjöar i Tyskland och algblommning i Polen i värmeböljans spår.
Gotland från rymden. Utbredningen av syrefattiga områden i Östersjön har ökat under de senaste 20 åren.
Foto: NASA / TT NYHETSBYRÅN
Östersjön toppar uppvärmningen bland alla världens kusthav.
Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Östersjön forsätter att vara syrefattig, skriver Helagotland.se.

Mätningar från SMHI visar också att vattentemperaturen höjts.

– Vi ser inga tecken på att områdena som är påverkade minskar, säger oceanografen Martin Hansson till sajten.

SMHI:s senaste rapporter visar att vattnet i Östersjön blir varmare, skriver Helagotland. Nästan hälften av Östersjöns botten lider också av syrebrist eller är helt syrefri. 

– Havsvattnet har blivit varmare och salthalten har minskat i Östersjön. Under sommaren har vi en ökad förekomst av cyanobakterieblomningar i Östersjön jämfört med tidigare och vi ser också ändringar i artsammansättningen, säger Bengt Karlson, forskare och marinbiolog på SMHI till sajten. 

Östersjön toppar uppvärmningen bland alla världens kusthav. Mätningar visar att havsytans temperatur blivit 1,35 grader varmare under de senaste 40 åren. 

”Bekymmersamt på många sätt”

Utbredningen av syrefattiga områden har ökat under de senaste 20 åren och att Östersjön är syrefattigt är en effekt av att näringsämnen tillförts sedan 1950-talet.

– Det är bekymmersamt på många sätt. Inga högre former av växter och djur kan överleva i syrefritt vatten och vi ser inga tecken på att områdena som är påverkade minskar, säger oceanografen Martin Hansson till tidningen.

Om Östersjöländerna däremot genomför de åtgärder man enats om kan algblomningarna minska. Då skulle det redan inom några år gå att se om det lett till högre syrehalter i bottenvattnet.

Ur arkivet:

Ur arkivet: Peter Wiwen-Nilsson gästar Expressens scen i Almedalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.