I dag släpper Världsnaturfonden (WWF) sin årliga fiskeguide som är till för att hjälpa konsumenter, dagligvaruhandeln och restauranger att göra hållbara val av sjömat. I den rankas olika arter i tre kategorier – grönt ljus (bra val), gult ljus (var försiktig) och rött ljus (låt bli) – utifrån hur hållbart det är att konsumera dessa.
Årets upplaga innehåller både positiva och negativa trender – men en av de förändringar som sticker ut mest är att östersjölaxen får rött ljus av miljöorganisationen.
Inger Melander, fiskeexpert på WWF, lyfter fram flera faktorer till varför den har gått från gult ljus till rött ljus.
– Det är på grund av att förvaltningen, skötseln och kontrollen av fisket, är för svagt och ineffektivt och bestånden fortfarande är svaga. Sedan vet man inte heller hur laxfisket påverkar Östersjötorsken, säger hon.
Rött ljus innebär att man rekommenderas att inte äta fisken överhuvud taget. Inger Melander poängterar dock att väldigt lite av den lax som svenskarna äter kommer från Östersjön.
– Väldigt mycket av den lax vi äter kommer från Norge där den odlas. Men odlad norsk lax ligger på gult ljus, så den ska man vara försiktig med och bara äta några gånger per år.
Miljömärkningar inte längre garanti för hållbart fiske
En förändring från tidigare år är att miljöcertifieringarna MSC, ASC och KRAV inte längre automatiskt får grönt ljus i WWF:s fiskeguide. Inger Melander säger att det är för att miljöorganisationen inte kan likställa certifieringarna med de krav de har på hållbart fiske.
Om man inte längre enbart kan kolla på miljömärkningarna, hur ska man då tänka om man vill köpa hållbar fisk?
– Rekommendationen är att i första hand välja fisk och skaldjur som ligger på grönt ljus. Om man inte kan hitta någon av arterna man är ute efter på grönt ljus är det okej med MSC-, ASC- och KRAV-certifieringarna. De arter vi lyfter fram under grönt ljus är de arter vi anser komma från hållbara fisken eller vattenbruk, säger Inger Melander.
WWF:s fiskeguide
WWF:s fiskeguide är en konsumentguide som började ges ut 2002. Guiden är tänkt att hjälpa hjälpa konsumenter, dagligvaruhandel och restauranger att göra hållbara val av sjömat, bidra till WWF:s arbete för att värna hållbara marina ekosystem och stoppa utfiskningen av haven.
Guiden använder trafikljusen: Grönt (bra val) gult (var försiktig) och rött (låt bli) för att ge råd kring vilka havsdjur som är hållbara att konsumera.
Fisket bedöms efter tre kriterier: Hur bestånden mår, om förvaltningen och kontrollen är effektiv och fiskets påverkan på ekosystemet. För odlade arter bedöms varifrån fodret kommer, hur odlingen sker och miljöpåverkan från den. Miljögifter eller föroreningar omfattas inte.
Årets guide omfattar cirka 95 arter, där drygt hälften (55 procent) finns som gröna alternativ. 64 arter ligger på gult ljus och 94 på rött ljus.
Källa: WWF
Förtydligande: I en tidigare version stod det i rubrik att Östersjölaxen rödlistats av WWF. Rätt är att den får rött ljus av organisationen.