Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oroväckande trenden: Makrillen får rött ljus

Ansjovis är ny på listan. Foto: WHO
Räkan. Foto: WHO
Östersjötorskens får återigen rött ljus. Foto: WHO

Makrillen gör Östersjötorsken sällskap och får rött ljus i Världsnaturfondens senaste konsumtionsguide för fisk och skaldjur. 

Rapporten visar på en negativ trend för fyra av tio vanliga matfiskar. 

– Kraven på ett ansvarsfullt fiske ökar i Sverige och hela Europa, säger Karin Glaumann, sakkunnig fisk och marknad på WWF. 

Varje år släpper Världsnaturfonden, WWF, en fiskguide som visar vilka arter som får grönt (ät gärna), gult (var försiktig) respektive rött ljus (låt bli).  

Guiden baseras på olika kriterier där man tittar på hur bestånden mår, hur fisket påverkar ekosystemet och huruvida kontroll och förvaltning är hållbar.

Gällande odlade arter så undersöker man också fodrets ursprung, hur odlingen påverkar miljön samt förhållandena för anställda och vilka rättigheter man har. 

Årets fiskguide som presenterades på tisdagen visar att fyra av tio vanliga matfiskar är inne i en negativ trend.

Fiskguiden 2019: Makrillen får rött ljus

Precis som förra året för Östersjötorsken rött ljus – och i år får den sällskap av Makrillen. 

– Det är tydligt att man misslyckats med förvaltningen. Makrillbestånden överfiskas och nu har MSC-certifieringen dragits in. Kvoter sätts kortsiktigt högre än de vetenskapliga råden trots forskarnas varningar, säger Karin Glaumann, sakkunnig fisk och marknad på WWF.

Makrillen får rött ljus. Foto: JOHANNA SVENSSON


Även Nordhavsräkor fiskade i södra Norge får rött ljus. Anledningen är att överfisket och dumpningen har ökat. 

Trålad rödspätta får rött ljus i Fiskguiden

Trålad rödspätta från Östersjön visar också en negativ trend och byter färg från gult till rött. 

– Kraven på ett ansvarsfullt fiske ökar i Sverige och hela Europa. Förvaltningen och kontrollen måste säkras. Spårbarheten från hav till bord måste öka. Livsmedelskedjorna, inköpare och restauranger kan bidra genom att sluta sälja arter med rött ljus och öka andelen fiskprodukter med grönt ljus, säger Karin Glaumann.

I fiskguiden finns även nykomlingarna chilensk hoki och stillahavskummel som båda får grönt ljus. Även ansjovis och sardin är nya på listan och finns på grönt, gult och rött ljus beroende på bestånd och fiskemetoder.

Det finns även de fiskarna, såsom Torsken i Norska havet och Barents hav, som visar på oroväckande utveckling och går från grönt till gult ljus. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!