Fler och fler av de sälar som syns längs den svenska östkusten är magrare än vanligt. Troliga orsaker är överfiske, en alltför stor sälstam och ett obalanserat ekosystem.
Nu larmar säljägaren Anna-Carin Westling för en plågsam och utdragen säldöd om inget görs.
– Det är vi människor som ställer till det här. För det första har vi alldeles för mycket säl. För det andra har vi alldeles för mycket skarv. För det tredje har vi ett industrifiske som rensar botten på fisk. Så det blir ju för mycket av allting.
”Ska inte vara djurplågeri”
Hon vittnar om hur sälen i jakt på mat börjat äta fisk som torsk och gädda, som vanligtvis inte ingår i sälens huvudsakliga föda. Hon beskriver också sommaren som ”fruktansvärd”, där hon fick skjuta stora mängder mager säl.
Lösningen i slutändan är viltvård och ett minskat sälbestånd, enligt Anna-Carin Westling.
– Jag vill ju ha kvar mina sälar, men jag tycker inte att det ska vara djurplågeri.
– Varför inte lägga pengar på det här nu i stället för att ha en säldöd där det ligger 50 000 döda sälar efter stränderna, som ruttnar och ska plockas. Vi ska ha brännugnar, vi ska ha containrar, vi ska ha folk som plockar dem. Alltså varför gör vi ingenting tidigare?
1 000 sälar skjutna
Licensjakten på säl gäller 2 000 sälar per år. Anna-Carin Westling säger att enbart runt 1 000 sälar sköts 2020, vilket är en tydlig förklaring till matbristen för sälarna.
– De ska få en bra sälstam, alla ska få mat och få må bra. Det är det det handlar om. Det är lika roligt att ligga på en kobbe och tittar på sälen som det är att vara ute och jaga dem.
Under den senaste tioårsperioden har sälen fått en bättre livsmiljö och kunnat fortplana sig obehindrat. Vidare saknar sälen naturliga fiender på östkusten.