Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron för sälarna – svälter och dör

Isabella Lövin i intervju om parisavtalet.
Anna-Carin Westling oroar sig för en lång och plågsam säldöd.
Foto: Privat
”Sommaren var fruktansvärd”, säger Anna-Carin Westling som fick skjuta en stor mängd magrade sälar.
Anna-Carin Westling jagar säl utanför Hudiksvall.
Foto: Privat
En för stor sälstam är en av flera tänkbara förklaringar till de svältande sälarna.
Foto: Privat

Gråsälarna i Östersjön och Bottenhavet svälter på grund av matbrist – nu riskerar många av dem en lång och plågsam död.

– Varför inte lägga pengar på det här nu i stället för att ha en säldöd där det ligger 50 000 döda sälar efter stränderna, säger Anna-Carin Westling, säljägare i Båsfjärden utanför Hudiksvall.

Fler och fler av de sälar som syns längs den svenska östkusten är magrare än vanligt. Troliga orsaker är överfiske, en alltför stor sälstam och ett obalanserat ekosystem.

Nu larmar säljägaren Anna-Carin Westling för en plågsam och utdragen säldöd om inget görs.

– Det är vi människor som ställer till det här. För det första har vi alldeles för mycket säl. För det andra har vi alldeles för mycket skarv. För det tredje har vi ett industrifiske som rensar botten på fisk. Så det blir ju för mycket av allting.

”Ska inte vara djurplågeri”

Hon vittnar om hur sälen i jakt på mat börjat äta fisk som torsk och gädda, som vanligtvis inte ingår i sälens huvudsakliga föda. Hon beskriver också sommaren som ”fruktansvärd”, där hon fick skjuta stora mängder mager säl.

Lösningen i slutändan är viltvård och ett minskat sälbestånd, enligt Anna-Carin Westling.

– Jag vill ju ha kvar mina sälar, men jag tycker inte att det ska vara djurplågeri.

– Varför inte lägga pengar på det här nu i stället för att ha en säldöd där det ligger 50 000 döda sälar efter stränderna, som ruttnar och ska plockas. Vi ska ha brännugnar, vi ska ha containrar, vi ska ha folk som plockar dem. Alltså varför gör vi ingenting tidigare?

1 000 sälar skjutna

Licensjakten på säl gäller 2 000 sälar per år. Anna-Carin Westling säger att enbart runt 1 000 sälar sköts 2020, vilket är en tydlig förklaring till matbristen för sälarna.

– De ska få en bra sälstam, alla ska få mat och få må bra. Det är det det handlar om.  Det är lika roligt att ligga på en kobbe och tittar på sälen som det är att vara ute och jaga dem. 

Under den senaste tioårsperioden har sälen fått en bättre livsmiljö och kunnat fortplana sig obehindrat. Vidare saknar sälen naturliga fiender på östkusten.

Klimatexperten: ”Ett långsiktigt problem”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.