Forskare har hittat spår av människoskapt fibermassa och plastdelar i magarna på de djur som lever på botten av de djupaste delarna av havet.
Upptäckten har aldrig tidigare gjorts, skriver The Independent.
Resultatet från undersökningen visar att ingen del av havet har kunnat undgå människans avfall.
Forskare från Newcastle University testade 90 kräftdjur på botten av Marianergraven, världens djupaste noterade djuphavsgrav på 10 890 meter under havsytan.
Varje varelse som undersöktes hade försökt förtära någon form av material som har skapats av människor – inklusive plasttyperna nylon, polyvinylklorid och polyvinylacetat.
"En oroväckande upptäckt"
Resultaten är häpnadsväckande, enligt Alan Jamieson, professor i marinekologi.
– Det fanns fall där fibrerna faktiskt kunde ses i maginnehållet när de avlägsnades, säger han till tidningen och fortsätter:
– Vi kände att vi var tvungna att göra denna studie med tanke på den unika tillgången vi har till några av de mest avlägsna platserna på jorden, och med dessa prover kan vi göra ett gripande uttalande om mänsklighetens arv.
LÄS OCKSÅ: Ny ätbar plast – lösningen på avfallet?
Djur på bottnen är så pass beroende av mat som sjunker ner från ytan att de äter nästan allt de kommer över.
Alan Jamieson förklarar att det är en oroväckande upptäckt som påvisar hur globalt problemet är.
300 miljoner ton plast i haven
Elena Polisano från Greenpeace UK förklarar att plastavfall har hittats i princip överallt.
– Det finns i Arktis, mitt i Stilla havet, på Marianergravens botten, inuti valar, sköldpaddor och upp till 90 procent av sjöfåglar. Och även i vårt bordssalt, vårt kranvatten och vår öl, säger hon till The Independent.
– Vi producerar mer och mer av det och det kommer finnas kvar i århundraden. Det här handlar inte om oansvariga individer som skräpar ner, det handlar om en bransch som producerar biljoner engångsprodukter i plast – påsar, flaskor, förpackningar – utan en tanke på konsekvenserna. Vi måste snabbt omvärdera hur vi använder plast.
Över åtta miljoner ton plast hamnar i haven varje år. Enligt uppskattningarna finns det nu ungefär 300 miljoner ton plast i våra vatten – och man räknar med att det kommer finnas mer plast än fisk innan år 2050.
Denna förorening skadar fler än 600 djurarter världen över.