Forskarna hittade plastbitar inuti djur från de djupaste delarna av havet. Foto: SVTForskarna hittade plastbitar inuti djur från de djupaste delarna av havet. Foto: SVT
Forskarna hittade plastbitar inuti djur från de djupaste delarna av havet. Foto: SVT
Fiskare i Filippinerna med sin fångst, på stranden syns mängder med gammalt skräp och plast. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFiskare i Filippinerna med sin fångst, på stranden syns mängder med gammalt skräp och plast. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fiskare i Filippinerna med sin fångst, på stranden syns mängder med gammalt skräp och plast. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Oroande upptäckten – i magarna på djuphavsdjur

Publicerad

Nu har forskare hittat plast i djuphavsdjurs magar för första gången.

En oroväckande upptäckt, menar professor Alan Jamieson.

– Med dessa prover kan vi göra ett gripande uttalande om mänsklighetens arv, säger han till The Independent.

Forskare har hittat spår av människoskapt fibermassa och plastdelar i magarna på de djur som lever på botten av de djupaste delarna av havet.

Upptäckten har aldrig tidigare gjorts, skriver The Independent.

Resultatet från undersökningen visar att ingen del av havet har kunnat undgå människans avfall.

Forskare från Newcastle University testade 90 kräftdjur på botten av Marianergraven, världens djupaste noterade djuphavsgrav på 10 890 meter under havsytan.

Varje varelse som undersöktes hade försökt förtära någon form av material som har skapats av människor – inklusive plasttyperna nylon, polyvinylklorid och polyvinylacetat.

"En oroväckande upptäckt"

Resultaten är häpnadsväckande, enligt Alan Jamieson, professor i marinekologi.

– Det fanns fall där fibrerna faktiskt kunde ses i maginnehållet när de avlägsnades, säger han till tidningen och fortsätter:

– Vi kände att vi var tvungna att göra denna studie med tanke på den unika tillgången vi har till några av de mest avlägsna platserna på jorden, och med dessa prover kan vi göra ett gripande uttalande om mänsklighetens arv.

 

LÄS OCKSÅ: Ny ätbar plast – lösningen på avfallet?

 

Djur på bottnen är så pass beroende av mat som sjunker ner från ytan att de äter nästan allt de kommer över.

Alan Jamieson förklarar att det är en oroväckande upptäckt som påvisar hur globalt problemet är.

300 miljoner ton plast i haven

Elena Polisano från Greenpeace UK förklarar att plastavfall har hittats i princip överallt.

– Det finns i Arktis, mitt i Stilla havet, på Marianergravens botten, inuti valar, sköldpaddor och upp till 90 procent av sjöfåglar. Och även i vårt bordssalt, vårt kranvatten och vår öl, säger hon till The Independent.

– Vi producerar mer och mer av det och det kommer finnas kvar i århundraden. Det här handlar inte om oansvariga individer som skräpar ner, det handlar om en bransch som producerar biljoner engångsprodukter i plast – påsar, flaskor, förpackningar – utan en tanke på konsekvenserna. Vi måste snabbt omvärdera hur vi använder plast.

Över åtta miljoner ton plast hamnar i haven varje år. Enligt uppskattningarna finns det nu ungefär 300 miljoner ton plast i våra vatten – och man räknar med att det kommer finnas mer plast än fisk innan år 2050.

Denna förorening skadar fler än 600 djurarter världen över.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag