Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Orca-maskinen suger koldioxid ur luften

Di Weekend besöker teknikbolaget Plejd, pratar framtid med Epidemic Sound och träffar Lisen Schultz som släpper ny bok om hållbarhet i näringslivet.
Den nya koldioxidlagraren på Island.
Foto: Twitter/ @ORGrimsson

På onsdagen startades världens största koldioxidlagrare på Island.

Maskinen som döpts till Orca kommer vid full kapacitet att suga 4 000 ton koldioxid ur luften varje år och omvandla det till sten.

Maskinen fungerar i praktiken som en stor damsugare med ett filter och en ugn. Först suger maskinen in luft genom ett filter, där ansamlas koldioxiden som sedermera förbränns, vilket gör gasen mer koncentrerad. Den koncentrerade gasen går sedan att blanda ut med vatten och sprutas ner 1 000 meter i marken där den förstenas, skriver The Guardian.

Suger 4 000 ton koldioxid om året

Faciliteten är den största av sitt slag och producerad i ett samarbete mellan schweiziska Climeworks och isländska Carbfix. När maskinen går för full kapacitet kommer den varje år suga 4 000 ton koldioxid ur luften, motsvarande utsläppen från 870 bilar, enligt Bloomberg.

På onsdagen startades maskinen, som fått namnet Orca, efter det isländska ordet för energi: ”orka”.

Islands tidigare president Ólafur Ragnar Grímsson närvarade vid invigningen av maskinen. 

https://twitter.com/ORGrimsson/status/1435874524961120262

Men maskinen är mycket dyr, bygget har kostat i storleksordningen 90-130 miljoner kronor. Priset är också den främsta kritiken mot teknologin, som också tar flera år innan den kommer upp i full kapacitet.

Ny maskin på Island ska suga upp klimatutsläpp

Maskinen ”Orca ” suger upp luft för att sedan filtrera bort koldioxiden • Se ”Bara Nyheter”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.