Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Önationen ska räddas – genom att odla på Fiji

Forskare flög ner drönare i kratern • ”Slumrande jätte” oroar.
Kiribati hotas av höjda havsnivåer.
Foto: Shutterstock
Två kvinnor odlar på Fiji.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Folket på önationen Kiribati hotas på flykt av höjda havsnivåer. 

Nu planerar landet att med Kinas hjälp använda mark på Fiji för odling åt invånarna.

Andra menar att området, som var en tilltänkt tillflytsort, kan bli Kinas nästa militärbas.

Människor som tvingas fly på grund av klimatförändringar väntas bli en av de största effekterna av klimatkrisen, enligt FN. Som ett av världens lägst liggande länder är önationen Kiribati mitt ute i Stilla havet en av de mest hotade platserna för höjda havsnivåer.

2014 köpte landet mark på önationen Fiji som en tilltänkt tillflyktsort. Men landets nuvarande president Taneti Maamau menar att migration inte är ett alternativ. I stället jobbar Kiribati nu för att höja öarna med hjälp av muddring. Och nu finns en ny idé för den uppköpta marken.

Stort odlingsområde ska rädda invånarna

Med Kinas hjälp ska ytan på totalt 22 kvadratkilometer omvandlas till jordbruksmark. Enligt president Maamau kommer Kina att stå med ”tekniska hjälpmedel” för att göra om marken och få varorna levererade till den lilla önationen.

Men den nya planen har ifrågasatts.

Enligt vissa är beskedet ytterligare ett bevis på att landet hamnat allt djupare i klorna på Kina. 2019 uppmärksammades Kiribati internationellt när man bröt med Taiwan och närmade sig Kina – någon som ritade om den geopolitiska kartan i stillahavsområdet.

Kiribatis största ö Kiritimat ligger ”bara” 2 000 kilometer söder om Hawaii, och USA har uttryckt oro för att Kina kommer använda ön till att bygga militära anläggningar. Men enligt president Maamau är Kina enbart en biståndspartner.

Oro för att Kinas militär ska expandera

– Vi har en strategisk plan för hur landområdet kan utvecklats och bett Kina om teknisk hjälp. Det finns mycket potential där, säger Maamau till lokala medier enligt The Guardian.

Efter intervjun skickade landets regering ut ett pressmeddelande med rubriken ”den uttänkta lögnen av information på sociala medier”.

Men i meddelandet gavs det, trots kritiken, inga detaljer om odlingsplanerna. Ännu vet ingen om det är medborgare från Kiribati, Kina eller Fiji som kommer att stå för arbetskraften, vad som skulle odlas och för vems räkning.

Det kinesiska biståndet till Kiribati uppgår till 15 miljoner dollar, omkring 125 miljoner – dubbelt så mycket som bidraget var från Taiwan. Sedan tidigare har Kiribati ett avtal med USA som gör det möjligt för amerikanerna att lägga veto mot så kallade tredjepartsbaser.


Se också:

Osannolika fenomenet i Sibirien efter förra sommarens massiva skogsbränder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.