Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oljeutsläppet är 1 000 gånger värre än befarat

Ett oljeutsläpp i mexikanska golfen som fångades på bild vid Louisianas kust.
Foto: JAE C. HONG / AP
Oljeutsläppet från BP:s Deepwater Horizon anses vara ett av de värsta genom historien.
Foto: AP / AP BP PLC
Än i dag görs flera aktioner för att städa upp oljan från utsläppet 2010.
Foto: DAVE MARTIN / AP

I 15 år har olja läckts ut i den mexikanska golfen efter en stor olycka med en oljeplattform från Taylor Energy.

Nu visar en studie att skadan från utsläppet kan vara tusen gånger värre än vad man tidigare trott, skriver CNN. 

Det var 2004 som olyckan inträffade. En oljeplattform som tillhör det amerikanska oljebolaget Taylor Energy träffades då av en lerflod till följd av en orkan. Flera oljeledningar gick sönder de djuphavsborrningshål som gjorts begravdes under leran.

För att rädda situationen försökte Taylor Energy täppa igen hålen. 2008 placerades stora kupoler över hålen för att minska utsläppsrisken.

Men åtgärderna ska ha gett liten effekt.

Enligt en ny studie läcker mellan 1 438 till 17 034 liter olja ut från läckan varje dag, skriver CNN.

Forskarna vid den nationella havs- och atmosfäradministrationen på Florida State University uppger att utsläppet är mellan 100 till 1000 värre än man tidigare befarat.

Städar upp 4 769 liter olja per dag

I maj i år inleddes ett initiativ från USA:s kustvakt där man placerade system som fångar in en del av oljan. Sedan dess har kustvakten varje dag kunnat dokumentera ett upptag på drygt 4 769 liter olja per dag.

Oljebolaget Taylor Energy stängde ner sin oljeproduktion efter olyckan. Sedan dess har deras fokus legat på att förhindra oljeutsläppet.

Samtidigt har Taylor Energy hävdat att det utsläpp som fortfarande uppmäts från olycksplatsen kommer från restolja som ligger kvar på havsbotten.

Amerikanska myndigheter har ifrågasatt uppgiften – och enligt studien stämmer inte det.

Det här visar att oljan de facto kommer från oljareservoarerna, från de här oljerören, och inte från restolja på havsbotten”, skriver Andrew Mason, en av forskarna bakom studien till CNN.

Påverkar djurlivet

Mexikanska golfen har utsatts för flera oljeolyckor genom åren, vilket har haft stor påverkan på marinlivet i området. 

I mitten av juni rapporterade AP till exempel att 279 delfiner av arten tursiops strandats längst kusten sedan första februari. En orsak uppgavs vara oljeutsläpp som gjorde djuren sjuka.

En av de största oljeolyckorna skedde vid mexikanska golfen 2010. Den inträffade till följd av att oljebolaget BP:s oljeplattform ”Deepwater Horizon” exploderade, varpå olja flödade ut under tre månaders tid. Händelsen ses än i dag som det största oavsiktliga marina oljeutsläppet i petroleumindustrins historia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.